Saswitha Hatha Yoga

Vanuit een Westerse visie yoga beoefenen maakt de yogalessen praktisch, herkenbaar en nodigt uit om de inzichten en ervaringen toe te passen in je dagelijks leven.

De yogalessen zijn toegankelijk voor iedereen zodat je kunt oefenen binnen je eigen bewegingsruimte. Na verloop van tijd ervaar je op zowel fysiek als mentaal niveau meer kracht en souplesse.

Met Hatha Yoga (Saswitha gevormd) als diepe basis zijn de lessen gevarieerd. Van dynamisch naar verdiepend, van beweging naar verstilling en van kracht naar zachtheid. De adem is de dragende kracht in elke beweging en brengt je uiteindelijk bij de verstilling. De aandacht gaat naar binnen, naar jezelf. Je wordt je bewust van wie je werkelijk bent.

 

Klik hier voor een gratis yogales

Hatha Easy Yoga

Een heerlijke rustige Hatha yogales waar je leert om zorgvuldig met je lichaam om te gaan.
De les bestaat uit een combinatie staande, zittende en liggende houdingen waarbij veel aandacht voor de adem is. De aandacht ligt bij het ontspannen bewegen binnen ieders mogelijkheden.

We sluiten de les af met de ontspanningshouding Savasana.

Deze les is uitermate geschikt voor mensen die herstellende zijn van een blessure en natuurlijk voor diegenen die het wat rustiger aan willen doen!
Voor het naar huis gaan is er tijd voor een kopje thee en om even na te kletsen.

Hatha Senioren Yoga

Deze yogalessen zijn een combinatie van staande, zittende en liggende houdingen, allen in een rustig ritme. Er is voldoende ruimte om binnen de eigen mogelijkheden mee te doen en samen creëren we een veilige setting. Er is aandacht voor de adem, elke les doen we een ademoefening en we sluiten af met een diepteontspanning.

Een mooie manier om het lichaam en de geest soepeler en veerkrachtiger te maken.

 

Klik hier voor een gratis yogales

Yin Hormoon Yoga

Wist je dat jouw energiehuishouding en daarmee het hormonale stelsel nauw samen hangt met hoe je denkt en doet. Negatieve gedachten hebben invloed op jouw energie, ze belasten daarmee je algehele gevoel van kracht en vitaliteit. Deze stroom van gedachten & oordelen brengt emoties met zich mee die misschien wel eens overkoken, je hebt er geen controle meer over. Tevens zijn de veranderingen in de hormooncyclus voelbaar in je eigen energie, de ene dag voelt het alsof je de hele wereld aan kan en de volgende dag wil je het liefst verstillen.

Yin Yoga gericht op de hormooncyclus & bekkenbodem biedt een rijke ervaring waarin je gaat ontdekken hoe je goed voor jezelf kunt zorgen.
Je leert om naar jezelf te kijken vanuit een grotere perspectief, zoals de chakra’s en de meridianen. Het geeft je een rijke ervaring omdat je je beter zult gaan voelen, het geeft je informatie over hormonen en welzijn vanuit oosters en westers perspectief.
Deze twee vullen elkaar super mooi aan.

Chakra Yoga

Deze les heeft als basis Hatha en Restorative Yoga. De rode draad zijn de chakra’s, energiecentra gelegen in de wervelkom, en de focus ligt op bewustwording & herstel.
De actievere poses worden gevolgd door passieve grondhoudingen ondersteund door kussens, blokken en dekens.
Met een liggende meditatie sluiten we af. Deze meditatie is gericht op het thema van de les. Tevens op comfort waarbij het lichaam wordt uitgenodigd te ontspannen, het zenuwstelsel kalmeert, de spijsvertering activeert, de ademhaling verzacht en de bloeddruk daalt. Een ontvankelijk staat om het zelfhelend vermogen van je lichaam aan te spreken.

Chakra Yoga is zeer geschikt om dieper te ontspannen en om te herstellen van stress gerelateerde klachten. Daarnaast brengt het bewustwording van thema’s in je leven die beïnvloed worden door de werking van de chakra’s.

Lesrooster...

Yin Yoga

Grenzen verkennen en verleggen met Yin

In Yin yoga worden poses langer aangehouden, tijd om je grenzen te verkennen en te verleggen. Je gebruikt de houding om je lijf beter te voelen en te respecteren. Het rustige karakter is wat de deelnemers aanspreekt.

Je richt je op het bindweefsel en de gewichten in het gebied waar je de rek voelt. ‘Het bindweefsel en de gewrichten zijn yin, omdat ze stijf en niet elastisch zijn. De spieren zijn yang: elastisch en zacht.’ schrijft Paul Grilley in zijn boek. Yang staat voor het naar buiten gericht zijn, het verandelijke en beweeglijke. Yin vertegenwoordigt het naar binnen gerichte, stabiele en onbeweeglijke. Zo zijn aarde en het donker yin, en lucht en licht yang. Grilley schrijft ook ‘Het is echter niet de spierkracht die ons fit maakt. Het gaat juist om de flexibiliteit van de gewrichten en het bindweefsel.”  Yin yoga is dé manier om bindweefsel en gewrichten te herstellen en versterken.

Yoga Nidra

Tijdens mijn studiereis naar India, in de Ashram Parmarth Niketan, ontving ik voor de eerste keer een Yoga Nidrales. Ik was geraakt door deze krachtige en tevens zachte vorm van yoga.
In 2019 heb ik een teachertraining gevolgd bij Mataji, mijn geliefde yogadocente uit India.

Deze zachte vorm van yoga, een liggende meditatie, brengt je naar een diepe staat van ontspanning.
Letterlijk vertaald betekent Yoga Nidra ‘yoga slaap’ of ‘slaap van de yogi’, maar het is alles behalve slapen.

Yoga nidra brengt je naar een diepe ontspanning.
Door deze ontspanning veranderen de hersengolven, spierspanning en stress nemen af, bloeddruk en hartslag dalen. Dit heeft een zeer helende werking op lichaam en geest.

Tijdens de yoga nidra gebruik je een sankalpa, vrij vertaald een intentie of hartewens. Deze is persoonlijk en met zorg gekozen. Daarna volgt een uitgebreide bodyscan en een visualisatie.

Volg een gratis Yoga Nidra les

 

Yoga Nidra werkt door op alle lagen en het stimuleert het zelfhelende vermogen van je lichaam.

Qigong

Qigong is een onderdeel van de Chinese bewegingsleer, die men zich aanleert, om de lichamelijke en geestelijk gezondheid te behouden en te verbeteren.

Qigong oefeningen zijn meestal op zichzelf staande oefeningen waarbij men de lichaamsdelen volgens een voorgeschreven patroon beweegt, en deze bewegingen enige malen herhaalt, alvorens men naar een volgende beweging overstapt. Verder wordt de nadruk gelegd op ademhalingsoefeningen.

Het herhaaldelijk bewegen en correct ademhalen dient ter bevordering van de stroming van Qi (levensenergie) in het lichaam. Elk lichaamdeel (met de nadruk op interne organen) wordt geacht een zekere mate van Qi te hebben. De Qi in alle lichaamsdelen is, als deze gezond zijn, in balans. Door uitvoeren van Qigong-oefeningen werkt men om de balans te onderhouden of te herstellen.

Qi wordt vertaald in het westen naar energie, maar voor de Chinezen is het veel meer. Een oud gezegde geeft uitleg..

Je kunt drie maanden zonder eten, drie dagen zonder water en drie minuten zonder zuurstof, maar je kunt geen seconde zonder Qi

lees meer...

Buiten Yoga

Deze les is op een unieke locatie, op het beschutte veld naast de Spiegelvijver. Met je voeten in het gras, of op je mat, heerlijk buiten in de frisse buitenlucht. Het ruisen van de wind, gezang van de vogels en de kikkers op de achtergrond maken het een ware sensatie.

Je kunt een losse les meedoen maar je dient je wel vooraf aan te melden.

Verzamelen:
Gooweg Parkeerplaats van Nieuw Leeuwenhorst
We wandelen gezamenlijk naar de vijver toe.
Neem je yogamat mee, iets warms om aan te trekken voor de ontspanningsoefening. Een flesje water.

Ik neem je graag mee tijdens deze buitenles.
Kosten €11,00