Saswitha Hatha Yoga

Vanuit een Westerse visie yoga beoefenen maakt de yogalessen praktisch, herkenbaar en nodigt uit om de inzichten en ervaringen toe te passen in je dagelijks leven.

De yogalessen zijn toegankelijk voor iedereen zodat je kunt oefenen binnen je eigen bewegingsruimte. Na verloop van tijd ervaar je op zowel fysiek als mentaal niveau meer kracht en souplesse.

Met Hatha Yoga (Saswitha gevormd) als diepe basis zijn de lessen gevarieerd. Van dynamisch naar verdiepend, van beweging naar verstilling en van kracht naar zachtheid. De adem is de dragende kracht in elke beweging en brengt je uiteindelijk bij de verstilling. De aandacht gaat naar binnen, naar jezelf. Je wordt je bewust van wie je werkelijk bent.

 

Klik hier voor een gratis yogales

Hatha Easy Yoga

Een heerlijke rustige Hatha yogales waar je leert om zorgvuldig met je lichaam om te gaan.
De les bestaat uit een combinatie staande, zittende en liggende houdingen waarbij veel aandacht voor de adem is. De aandacht ligt bij het ontspannen bewegen binnen ieders mogelijkheden.

We sluiten de les af met de ontspanningshouding Savasana.

Deze les is uitermate geschikt voor mensen die herstellende zijn van een blessure en natuurlijk voor diegenen die het wat rustiger aan willen doen!
Voor het naar huis gaan is er tijd voor een kopje thee en om even na te kletsen.

Yoga Nidra

Klik hier voor een gratis Yoga Nidra les

Tijdens mijn studiereis naar India, in de Ashram Parmarth Niketan, ontving ik voor de eerste keer een Yoga Nidrales. Ik was geraakt door deze krachtige en tevens zachte vorm van yoga.
Afgelopen jaar heb ik een teachertraining gevolgd bij Mataji, mijn geliefde yogadocente uit India.

Deze zachte vorm van yoga, een liggende meditatie, brengt je naar een diepe staat van ontspanning.
Letterlijk vertaald betekent Yoga Nidra ‘yoga slaap’ of ‘slaap van de yogi’, maar het is alles behalve slapen.

Yoga nidra brengt je naar een diepe ontspanning.
Door deze ontspanning veranderen de hersengolven, spierspanning en stress nemen af, bloeddruk en hartslag dalen. Dit heeft een zeer helende werking op lichaam en geest.

Tijdens de yoga nidra gebruik je een sankalpa, vrij vertaald een intentie of hartewens. Deze is persoonlijk en met zorg gekozen. Daarna volgt een uitgebreide bodyscan en een visualisatie.

Yoga Nidra werkt door op alle lagen en het stimuleert het zelfhelende vermogen van je lichaam.

Meditatie

Klik hier voor een meditatie

Meditatie is een onderdeel van de yogafilosofie en heeft al duizenden jaren een positieve uitwerking op degene die het toepassen. De talloze wetenschappelijke onderzoeken hebben dit tevens bewezen.
De essentie van meditatie is gewoonweg aanwezig zijn, je doet niets, er is geen handeling. Je bent aanwezig in het Nu.

Als je dit beschouwt vanuit de steeds complexer wordende wereld met je overvolle agenda, multitasking en de constante stroom van informatie lijkt het misschien wel een onmogelijke opgave.

Meditatie  is je aandacht steeds weer terug brengen naar dat wat je vooraf als doel hebt gesteld, dit kan je adem of je lichaam  zijn, een visualisatie of een mantra. Telkens als je met je gedachten afdwaalt kom je gewoon weer terug, zonder oordeel, dit doe je steeds weer, al is het voor je gevoel tientalen keren.

Het is een vaardigheid die je je eigen dient te maken en vraagt het je geduld, doorzettingsvermogen en compassie. Je raakt vertrouwd met dat wat zich aandient.

Meditatie helpt je om je innerlijke wijsheid aan te spreken.

Door regelmatig te mediteren kan het je helpen bij oa. slaapproblemen, gezondheidsklachten zoals; hoge bloeddruk of hoofdpijnklachten, bij overprikkeling, stress en angsten.

Restore&Reiki Yoga

Bij Restorative Yoga ligt de focus op ontspanning en herstel.
De passieve grondhoudingen worden ondersteund door kussens, blokken en dekens. Volledige comfort waarbij het lichaam wordt uitgenodigd de spieren te ontspannen, het zenuwstelsel kalmeert, de spijsvertering vertraagt, de ademhaling verzacht en de bloeddruk daalt. De aandacht is naar binnen gericht.
Je verblijft voor langere tijd in een pose en de overgang van de houdingen gaat in slow motion, er is alle tijd voor het voelen van de uitwerkingen van iedere houding.

Restorative Yoga is zeer geschikt om dieper te ontspannen en om te herstellen van stress gerelateerde klachten.

Reiki is geschikt voor iedereen, vooral voor de mensen die stress ervaren, in balans willen komen of (lichamelijk) blokkades ervaren. Het biedt ontspanning en herstel en werkt door in de verschillende lagen: fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel.

Reiki kan als een ultieme ontspanning worden ervaren  waarbij veel ruimte is voor rust, aandacht, herstel en persoonlijke begeleiding.

lees meer...

Buiten Yoga

Deze les is op een unieke locatie, op het beschutte veld naast de Spiegelvijver. Met je voeten in het gras, of op je mat, heerlijk buiten in de frisse buitenlucht. Het ruisen van de wind, gezang van de vogels en de kikkers op de achtergrond maken het een ware sensatie.

Je kunt een losse les meedoen maar je dient je wel vooraf aan te melden.

Verzamelen:
Gooweg Parkeerplaats van Nieuw Leeuwenhorst
We wandelen gezamenlijk naar de vijver toe.
Neem je yogamat mee, iets warms om aan te trekken voor de ontspanningsoefening. Een flesje water.

Ik neem je graag mee tijdens deze buitenles.
Kosten €11,00

Wandelen&Yoga

MindWalk
Een combinatie van meditatief wandelen afgewisseld met yoga- en ademoefeningen.
We wandelen langs de zee, door de duinen of het bos, om de verfrissende energie van de natuur in ons op te nemen.

Elke wandeling heeft een ander thema om de geest te verruimen.
Denk aan thema’s zoals: kracht, stabiliteit, flexibiliteit of stilte.

FitWalk
Tijdens deze FitWalk maken we gebruik van de natuur, waar we al stevig doorstappend (power wandelen), tussendoor asana’s (yogahoudingen) doen en afsluiten met een meditatie en kopje thee. Tijdens het bewegen werkt de adem ondersteunend en krijgt daarom ook elke les aandacht, het is van essentieel belang dat je de adem goed gebruikt.

Elke les heeft een ander thema met invloeden uit Mindfulness, Yogafilosofie en Affirmaties.
Het woord affirmatie komt van het Latijnse woord ‘affirmare’. Dat betekent versterken of bekrachtigen. Het herhalen van positieve affirmaties tijdens je wandeling zal de hersenen trainen om positieve gedachten te versterken.

lees meer...

Adem & Meditatie

De cursus Adem & Meditatie laat je ervaren hoe de manier van ademen bepaalt hoe wij onszelf ervaren. En dat de manier zoals wij leven de conditie van ons adempatroon bepaalt.

Vanuit de yogatraditie is het leren kennen en beheersen van de adem één van de fundamenten voor een vitaler en gezonder leven. Yoga en meditatie zijn de laatste jaren steeds populairder geworden en veel mensen ervaren de voordelen van hiervan. Zoals; energieker, minder stress, een betere nachtrust, een sterker en gezonder lichaam. Al met al meer balans tussen lichaam en geest.

lees meer...