Vol enthousiasme begon zij aan de yogalessen.
Een aanzet om yoga te gaan beoefenen was een moment van helderheid waarin zij besloot om haar levenswijze te veranderen. Ze voelde zich stram, had weinig energie, was snel geërgerd, had moeite met slapen en de bekende Monkey Mind.
Je zou in het geheel kunnen zeggen; een gevoel van onbehagen, iets wat ze graag wilde aanpakken.

Dus ze meldde zich aan voor een proefles en had enorm veel zin om te starten, het voelde als een stap in de juiste richting.
Na de les vertelde ze mij dat het een fijne ervaring was.
Sommige oefeningen waren lastig,
haar hamstrings voelde aan als staalkabels 😉
en ook haar adem was erg snel. Als ik aangaf om in en uit te ademen had zij dat al 3x gedaan.

Maar ondanks deze ‘tekortkomingen’ besloot ze om door te gaan. Ze kocht een leskaart en wilde de komende 10 weken meedoen.

Na een paar lessen begon ze toch te twijfelen

Ze worstelde nog steeds met de neerwaartse hondhouding, Adho mukha svanasana, en in de kleermakerszit, samasana, stonden haar knieën nog veel hoger dan alle andere deelnemers en die ademhaling, ging ze dat ooit leren?

Gelukkig kwam ze met deze twijfels naar mij toe. Na de les is er altijd gelegenheid om je vragen te stellen maar soms zijn deze vragen of observaties te groot of te persoonlijk om in de groep te delen.

Ons lichaam heeft een enorme wijsheid en herstelmogelijkheid, het beweegt steeds weer naar homeostase, ook wel zelfregulatie genoemd. Dit is het in evenwicht zijn van alle functies in het lichaam en het vermogen van het lichaam dit evenwicht te behouden. Denk alleen maar aan het behouden van de lichaamstemperatuur van 37 graden terwijl de buitentemperatuur schommelt.

Vertrouwen

Als we daar meer op durven te vertrouwen, te luisteren naar de signalen en daar naar te handelen, zijn we op de juiste weg.
De confrontaties die je tegenkomt zijn voeding voor zelfonderzoek. Als er alleen maar gemak zou zijn brengt het je waarschijnlijk weinig tot niets.
Ook ontwikkel je tijdens de asana’s het verduren van ongemak en pijn, je vermijdt het niet maar je blijft erbij, je doorbreekt hiermee je ‘natuurlijke’ neigingen.

Pijn hoort gewoon bij het leven

Pijn en ongemak, onderzoek je reacties, de een zal er ogenschijnlijk gemakkelijker mee om kunnen gaan.

Zij gaf aan dat ze enorm aan zichzelf ging twijfelen. Angst om het fout te doen. Er kwamen verwijten voorbij waarom ze zo slecht voor zichzelf had gezorgd en dat ze beter eerder het belang van haar gezondheid had moeten inzien.
En door naar anderen te kijken wakkerde dit gevoel nog meer aan. Ogenschijnlijk hadden zij het grootste gemak bij de oefeningen.

De uitnodiging is om juist bij dit gevoel te blijven, het is er nou eenmaal en heeft je iets te brengen.
Het ligt in jouw besloten en alleen jij geeft het de ruimte om te transformeren.

Deze gedachten en gevoelens, in haar geval angst en twijfels, zijn ook terug te vinden in je dagelijkse leven.
Zij beaamde dit en ze deed steeds enorm haar best om het te verbloemen. Twijfels over haarzelf verschool ze achter een vriendelijke blik, een enthousiaste houding.
Ze verzorgde de mensen om haar heen, het ontbreekt hen aan niets.
Daarbij liep zij zichzelf voorbij en de wekelijkse yogales was eigenlijk een cadeautje voor haar…dit gevoel wilde ze eigenlijk niet voelen.

Heb jij een intentie die je leven kracht bijzet?

Ik nodigde haar uit om te vertrouwen dat het zich niet voor niets aandient en om vooral de uitdaging aan te gaan.
Hoe lastig dit ook kan zijn zal het haar uiteindelijk sterker maken. De energie die in de twijfels en angst besloten ligt gaan gebruiken om te transformeren. Telkens de angst om te buigen naar vertrouwen.

We zochten samen naar een intentie.
Met een positieve intentie stem je af op je (spirituele) verlangen of inspiratie die van nature óf voor nu bij je past. De woorden geven je een enorme groeikracht en helpen je telkens weer om je jezelf aan je doel te herinneren.

Deze intentie gaat ze gebruiken tijdens elke yogales maar ook aan de start van haar dag. Haar doel om beter voor zichzelf te zorgen krijgt op deze manier een mooie en helende vorm.

Yoga is niet alleen dat uurtje op je mat, het is een levensfilosofie.
Het kan je ondersteunen en helpen in de kwesties die jouw leven op dit moment vullen.

Ik ben benieuwd of jij een intentie hebt. En misschien herken je je in dit verhaal.
Zou je gewoon doorgaan of de handdoek in de ring gooien?
Of zou je misschien wel om hulp te vragen?

Graag lees ik je reactie hieronder.

X Esther

De wekelijkse yogalessen zijn zowel in de studio als online te volgen.
Bekijk het huidige rooster en boek gemakkelijk je les.

MomoYoga lesrooster van Yoga by Esther

Esther Augustinus

Author Esther Augustinus

More posts by Esther Augustinus

Leave a Reply