Oefenen van Tevredenheid in zorgelijke tijden
Je hoeft de televisie of radio maar aan te zetten, laat staan de krant open te slaan, en het nieuws wordt je letterlijk toegeworpen.
Een oorlog in een ander deel van de wereld, ziekte, honger en armoede, misdrijven en het milieu, het is allemaal uiterst deprimerend om te aanschouwen. Probeer je daar maar eens tegen te wapenen.
Om mij heen hoor is steeds meer de bezorgdheid en frustratie, het legt een donkere sluier over het bestaan van velen van ons.
En dan verteld de yogafilosofie ons dat we tevredenheid mogen beoefenen en cultiveren zodat we een gelukkiger leven kunnen leiden.
Ik kan me voorstellen dat je nu denkt dat niet fair is ten opzichte van de ander die pijn of verdriet heeft. Maar je zorgen maken en nachten wakker liggen heeft ook geen zin, het maakt het voor de ander niet minder zorgelijk.
In de yogasutra’s van Patanjali staat uitvoerig beschreven hoe we meer diepgang aan ons leven kunnen geven. Zelfstudie om jezelf beter te leren kennen, je keuzes en handelingen een richting geven waar we geen schade aanrichten. Geweldloos in gedachten, in woorden en in daden, zuiverheid in je handelingen en zorg te dragen voor alles wat leeft en voelt.
De niyama’s geven de yogi een handleiding om op een disciplinaire en constructieve wijze zijn of haar leven vorm te geven. Een gewone oefening die je dagelijks kunt uitvoeren, zonder dat je van omstandigheden afhankelijk bent.
Er zijn 5 niyama’s namelijk; zuiverheid, tevredenheid, onthouding, zelfstudie en zelfovergave aan God.
In Sutra II, 42 staat het volgende beschreven;
“….door tevredenheid: het verwerven van het hoogste geluk”
Als je evenwichtig bent, blijf je innerlijk in balans, bij zowel vreugde als verdriet.
Het innerlijk evenwicht wordt yoga genoemd.
Tot uiting komt het evenwicht in de tevredenheid met wat is.
Je blijft niet illusies en dromen achterna lopen.
Daardoor verwerf je het hoogste geluk.
Uit: Patanjali’s Sutra’s – Zien door Yoga van Jogchum Dijkstra en Salvatore Cantore
Photo by Nick Fewings on Unsplash
De uitdagingen van het leven
Met al dat leed, verdriet en ziekte, ongemak en verlies zouden we de hoop kunnen verliezen. We komen erachter dat we klein en nietig zijn. Misschien geeft het je het gevoel dat je niets kunt doen om een verandering teweeg te brengen.
En toch, we zijn allemaal een piepklein onderdeel van het grote geheel. En onze goede daden zullen doorsijpelen naar de mensen om ons heen.
“You are not a drop in the ocean, you are the ocean in a drop”.
– Rumi
Je kunt jezelf oefenen en stimuleren om steeds het juiste te doen om zo een voorbeeld voor de ander te zijn.
Santosha tijdens de yogales
Onze geest wil steeds analyseren en interpreteren, dit is leuk en dat is niet leuk. Doe ik het wel goed of kijk haar nou, zij kan die oefeningen wel! Er zijn herinneringen die je blikveld kleuren, vroeger kon ik het wel of vorige les ging het zo lekker en nu ben ik aan aanmodderen.
Als we alles wat we tijdens een yogales denken hardop zouden moeten vertellen zou je verbaast zijn wat er zoal aan gedachten voorbij komt.
Daarom zijn de aanwijzingen zo behulpzaam, je leert om je aandacht bij een bepaald gebied of bij je adem te brengen. Gedachten proberen zich wel naar de voorgrond te bewegen maar je concentratie is steeds weer gevestigd op je aandachtspunt.
Want tijdens het denken en piekeren ben je niet volledig aanwezig, je loopt vooruit of je blikt steeds terug. Je wordt geleid door de voorkeuren van je ikbesef, het ego.
Het verlangen om te veranderen kan nu verstillen, je loopt niet weg bij ongemak maar je zoekt ook niet naar gemak. Je waarneming reikt niet uit naar wat er niet is, je loopt niet vooruit. Het oordelen en meer willen dan misschien wel mogelijk is kan zich verstillen.
“Het beoefenen van Tevredenheid, Santosha, is niet ontkennen van wat zich aandient.
Het is een milde acceptatie die je laat doordringen in alle delen van je lichaam”.
- Begin je dag of de yogales met het voornemen om een gevoel van tevredenheid mee te nemen. Bekijk de situaties vanuit dit voornemen, hoe lastig ze ook mogen zijn. Mocht je toch de mist in gaan, wees compassievol naar jezelf en de ander en probeer het gewoon weer.
Geef de moed niet op! - Bekijk de situatie ook eens vanuit de blik van de ander of benader het vanuit een afstandje, alsof je naar de situatie kijkt en je er zelf niet aan deelneemt.
- Sta mildheid toe, laat een glimlach op je snoet ontstaan en voel hoe het de dingen lichter maakt.
Klik hier of op de afbeelding en volg een yogales gericht op dit thema, Tevredenheid.
Start de les met deze intentie en beweeg jezelf met dit mooie thema.
X Esther
Heb je mijn blog al gelezen over discipline?
Discipline is een van de voorschriften voor je yoga beoefening
Recente reacties