Yoga op Zondagochtend

Zondag 12 november 9.30-11.00uur

Muladhara Chakra

Gronding – Veiligheid – Stabiliteit in je leven.

Lees meer...

Muladhara Chakra, jouw stabiele basis

Je zondagochtend starten met een verdiepend en verrijkend thema in combinatie met beweging.

De chakrapsychologie geeft een andere kijk op het lichaam, het energieniveau, blokkades en de manier zoals jij denkt en leeft. Het kan een verhelderend licht werpen op jouw manier van doen.

“Rust, Vriendelijkheid, Stilte, Zelfbeheersing en Puurheid zijn de disciplines van de geest”

 

__Rust & Vertrouwen__

 

Deze ochtend zal in het teken staan van Muladhara chakra.
Dit energiepunt zorgt voor gronding en stabiliteit in je leven. Het eerste chakra geeft je het gevoel er te mogen zijn, bestaansrecht.
Het heeft te maken met overleven, dus juiste voeding, veiligheid en een goede leefomgeving zijn hiervoor nodig.
Je voelt je veilig, vertrouwd en zeker. Bij een blokkade voel je je onveilig, heb je angst voor verandering, moeite met vertrouwen en kom je lastig in beweging. Fysiek kan je last hebben van je darmen.

Door middel van verruimende oefeningen voor lichaam & geest kun je in contact komen met de rust in jezelf. En deze rust is vol van energie, het is niet leeg maar gevuld met ongekende mogelijkheden.

Er is een leuke afwisseling tussen Hatha Yoga & Yin afgewisseld met een ademoefening en meditatie, waarbij het thema van deze les zich zal verdiepen.
De asana’s vanuit de klassieke Hatha yoga vitaliseren lichaam & geest waarna we vertragen met de mooie ondersteunende oefeningen uit de Yin Yoga. De XL les heeft een meditatief karakter.
Uiteraard afgesloten met Savasana, een kop thee met iets lekkers om te snoepen

Datgene wat je op je spelenderwijs op yogamat doet, toelaat & ontdekt blijft je bij, je neemt het mee. Het zal uiteindelijk doorsijpelen in de dingen die je doet, de keuzes die je maakt en het belang ervan in zien.

Aanmelden Sunday Special
yoga op zondag chakrapsychologie

“Yoga is een totale ervaring, zowel op de mat als in je dagelijkse bestaan.
Ze vloeien naadloos in elkaar over.”

Graag neem ik je mee op deze boeiende reis.

♥ Esther

Kosten;
XL les – €18,50

Met je Momoyoga account kun je deze lessen reserveren. Of schrijf je in als je nog geen lid bent van YBE.

Klik hier voor Momoyoga

Volgende data:

Deze workshop gaat door bij minimaal 3 deelnemers

Info en/of aanmelden kan ook via email of app
info@yogabyesther.nl
06 3633 9633

Heb je mijn artikel al gelezen over de adem die het hart verzacht?

Prana Vayu is een ruim ademgevoel in de gehele borst en wordt gestimuleerd in yogaposes zoals Ustrasana, Camelpose.

‘In het hart bevindt zich een stralende lotus met
twaalf bloembladen versierd met schitterende tekens.
De prana huist daar, getooid met verschillende verlangens,
 vergezeld van haar vroegere werken zonder begin,
en verbonden met ahamkara (het ego).’
– Shiva Samhita

 

Prana vayu, de adem die het hart en de ogen verzacht. Een zachte tevreden uitdrukking op je gezicht, voel maar eens… als je de aandacht naar je ogen brengt. Sluit je ogenleden zacht op elkaar en laat de ogen rusten, eventueel leg je de handen als kommetjes op de gesloten ogen. Ervaar rust en vertrouwen.
Vertrouwen is een van de kwaliteiten van Anahata chakra, de adem zal kalmer zijn als je vertrouwt op het leven. Als je meegaat in de stroom zoals die is, met soms een ruige golfslag en op een ander moment een kalme zee.

De adem die het hart verzacht....lees verder

Sunday Special van 15 mei

Ruimtelijkheid

Je zondagochtend starten met een verdiepend en verrijkend thema in combinatie met beweging.

De yogafilosofie heeft een rijke schat aan inspirerende wijsheden die je kunnen helpen om met een andere blik jouw wereld te beleven en te verrijken.

 

Het stille centrum in jezelf 

De maan is vol in de vroegte van 16 mei, zij is zichtbaar maar er zal ook een maansverduistering zijn.
Tijdens deze Sunday Special kunnen we haar energie voelen, deze mooie vrouwelijke energie is als een baken in de nacht en staat symbool voor de cycli van het leven, geboorte – dood – wedergeboorte. Tijdens de volle maan kun je jouw wensen en plannen richting geven door ze ook echt te gaan uitvoeren.

Velen van ons ervaren tijdens en rondom de volle maan onrust, zoals slecht slapen, onrustige dromen, onrust in je gedachten en niet zo goed weten welke richting je op mag gaan. Er zijn teveel plannen en wensen, er is teveel informatie, we willen van alles een graantje meepikken en het voelt alsof je alle windrichtingen opgaat maar nergens echt aankomt.

We cannot direct the wind, but we can adjust the sails.”

Heb jij het gevoel dat je geest met al zijn gedachten, verontrustende emoties, afleidingen en verleidingen je weghalen uit jouw centrum van rust?
Misschien heb je het idee dat er helemaal geen rustpunt van binnen aanwezig is!

“Door ruimtelijkheid manifesteren zich eigenschappen die anderen ten goede komen”

En toch bestaat het echt, in ieder van ons. Een open aard van de geest, de bron van rust waar alle positieve eigenschappen zich mogen ontvouwen.
Het geeft je het vermogen om het werkelijke verschil te onderscheiden, wat werkelijk en oprecht is. Door alle bewegingen, alle activiteiten, alle afleidingen zijn we onze ware natuur, die van de maan en haar stille principe vergeten of kwijtgeraakt. Er licht een sluier overheen die het licht afdekt.

Naarmate we meer vertrouwd raken met de stilte en diep rusten in een staat van ruimtelijk bewustzijn, lossen de obstakels en versluieringen op een natuurlijke wijze op.

“Yoga draait om zelfonderzoek, het gaat om jou!”

Datgene wat je op je spelenderwijs op yogamat doet, toelaat & ontdekt blijft je bij, je neemt het mee. Je kunt er bewust mee gaan oefenen door het een thema te laten zijn voor de komende periode of het suddert nog na. Het zal uiteindelijk doorsijpelen in de dingen die je doet, de keuzes die je maakt en het belang ervan in zien.

Van nature hebben we een open mind, zijn we vrij en zonder beperkingen.

Tijdens deze ochtend onderzoeken we de ruimtelijkheid in lichaam & geest, door zachte bewegingen met langere tijd in poses zodat we een meditatieve staat ontwikkelen. Voelen wat je tegenkomt en hoe je daar mee omgaat.

Sunday Special van 10 april

Frisse moed

Je zondagochtend starten met een verdiepend en verrijkend thema in combinatie met beweging.

De yogafilosofie heeft een rijke schat aan inspirerende wijsheden die je kunnen helpen om met een andere blik jouw wereld te beleven en te verrijken.

 

Het centrum van jezelf – Svadhisthana

April brengt een frisse, opgewekte wind met zich mee. Je hebt dit vast wel aan jezelf gemerkt. Na de verstilling & rust van de winter bruis je van energie. Je hebt zin om je huis op te ruimen, spulletjes die je niet meer nodig hebt weg te doen en je wilt naar buiten. Het heerlijke lentezonnetje van de afgelopen dagen doet je goed.
Als je de natuur ingaat zie je ontluikende groene blaadjes, de bollenvelden krijgen kleur en de dieren zijn druk met het bouwen van nesten om zich voort te planten.

“De lente laat de natuur en de mensen om je heen stralen”

 

Voel jij je energiek & stralend? Zit jij vol levenslust, voel je je sterk & vol vertrouwen om het leven aan te leven?

Vaak knaagt er iets op de achtergrond, een overtuiging of aanname, een oud patroon waar je mee worstelt. Situaties die zich voordoen zijn niet altijd te veranderen maar je kunt ze wel beschouwen als lessen om je verder te brengen, ze hebben je iets te leren.
Het kan je veerkracht geven om verder te kijken, een frisse moed ontwikkelen om het leven aan te gaan.

Deze ochtend bewegen we vanuit lichtheid. Zachte vloeiende bewegingen die je lichaam helpen te ontdoen van strakheden en verkrampingen. Loslaten van beperkende gedachten die je niet verder helpen om weer frisheid in alle lagen van je bestaan te brengen.

“Yoga draait om zelfonderzoek, het gaat om jou!”

 

Datgene wat je op je spelenderwijs op yogamat doet, toelaat & ontdekt blijft je bij, je neemt het mee. Je kunt er bewust mee gaan oefenen door het een thema te laten zijn voor de komende periode of het suddert nog na. Het zal uiteindelijk doorsijpelen in de dingen die je doet, de keuzes die je maakt en het belang ervan in zien.

Van nature zijn we vrij en zonder beperkingen, kijk naar de jonge dieren die al dartelend in de wei rondhuppelen. In de Dikke van Dale staat dartelen beschreven als vrolijk ergens heen rennen, huppelen, onbezorgd. Zonder zorgen door het leven gaan.
Maar het leven kan ons wel allerlei beperkingen en aannames toewerpen. Hoe ga jij hiermee om?

Door deze ochtend te gebruiken om te dartelen, vrij te bewegen zet je een stap in de richting van een frisser en opgewekter bestaan.

Sacraal chakra – Svadhistana

 

Svadhistana, het sacrale chakra, kun je beschouwen als het centrum van jouw bekken. De energie is warm en passievol, het geeft je levenslust en vrijheid in je bewegingen. Het geeft je zelfvertrouwen en laat je stralen.

Deze XL Les bestaat uit yogaposes in combinatie met Chakrapsychologie, Adem en Meditatie en is een zachte en vriendelijke manier om beweging te brengen in vastgeroeste patronen & overtuigingen. We bewegen vanuit zachte en vloeiende bewegingen, ontspannen om frisheid toe te laten zodat onze energieke bekkenenergie weer kan stromen.

Sunday Special van 20 mei

Anahata – het Hartchakra

Je zondagochtend starten met een verdiepend en verrijkend thema in combinatie met beweging.

De yogafilosofie heeft een rijke schat aan inspirerende wijsheden die je kunnen helpen om met een andere blik jouw wereld te beleven en te verrijken.

Het hartchakra: een zachte, sterke kracht 

Anahata, het hartchakra, kun je beschouwen als het centrum van jouw lichaam, alles draait om dit punt heen. Er bevinden zich 3 chakra’s onder en 3 boven het hartchakra.
Het heeft een zachte doch sterke kracht. Deze warme en helende energie geeft je de kracht van kwetsbaarheid en toewijding, liefde voor jezelf, anderen en alles wat leeft en voelt.

Gesloten als gevolg van pijn 

Van nature zijn wij warm, compassievol en toegewijd maar lastige situaties, het verlies van een dierbare, confrontaties of tegenslagen kunnen ervoor zorgen dat dit warme centrum van onze liefde verandert in een koud en afgesloten hart.
Pijn en afwijzing brengen het hart in beroering en kunnen verkramping en verstarring geven in onze ooit zo vrije liefdesstroom: het vierde chakra sluit en de vurige levenskracht neemt af.

Zij, die leven met een ‘gesloten’ hart chakra voelen zich vaak niet gezien of afgewezen, sluiten zich af voor intimiteit, negeren hun verdriet.
Het hart gaat op slot en er vormt zich een schild ter bescherming van meer verdriet en pijn. Met deze bescherming kan het hart ook niet meer de liefdevolle benaderingen voelen en zal het steeds meer verbitteren en dieper in de borst wegzinken.

Helende oefeningen voor het hart

Veel hartchakra oefeningen gaan over het terugbrengen van de rust, het beoefenen van compassie en het accepteren van de situatie zoals deze is.
Én om te oefenen in zelfliefde, de belangrijkste oefening. Jezelf leren omarmen en ieder gevoel en elke emotie te accepteren, ook de minder leuke zoals woede, jaloezie en verdriet. Het helen van wonden begint bij het accepteren van al dat Is.

 

Deze XL Les bestaat uit yogaposes in combinatie met Chakrapsychologie, Adem en Meditatie en is een zachte en vriendelijke manier om beweging te brengen in oud verdriet, vastgeroeste patronen en overtuigingen. We verzachten en ontspannen het opgebouwde pantser om de mooie energie van het hart weer te laten stralen.

Yoga op zondagochtendDe Zachte Kracht van het Hart

Yoga is een totale ervaring, zowel op de mat als in je dagelijkse bestaan.
Ze vloeien wonderlijk in elkaar over.

Thema’s die aan bod kunnen komen zijn onder andere:
Zuiverheid, wilskracht, tederheid, vertrouwen of gericht op de seizoenen.

Graag neem ik je mee op deze boeiende reis.

♥ Esther