"Yoga is continuïteit en evenwicht. Een plaats die altijd dezelfde blijft."
Bhagavad Gita

De levensstroom

Inspiratie voor de yoga lessen haal ik vooral uit datgene wat ik ervaar tijdens het leven van alledag.
Als de moeder van mijn kinderen, de relatie met mijn partner en alle anderen die op dit levenspad meelopen zijn mijn leermeester.
De Yogasutra’s van Patanjali vormen hierbij een houvast.

Bepaalde aspecten van onszelf lijken onveranderlijke en diepgeworteld. Yoga helpt mij om het allemaal te zien en in een nieuw kader te plaatsen.
Wij als mens zijn ons hele leven onderhevig aan veranderingen, van geboorte naar pubertijd, het aangaan van relaties, het ouderschap en het ouder worden.

Yoga helpt je bewuster om te gaan met jezelf, je eigen grenzen en mogelijkheden te onderzoeken. Om met groter gemak al deze fase te doorlopen.

Een yogales is net zo afwisselend als het leven zelf, dynamische en statische houdingen wisselen elkaar af.

Zo ervaar je kracht en ontspanning, en hoe dit in balans te brengen. Je wordt je bewust van het ritme van je adem, hoe deze energie te bundelen en richten middels concentratie. Je ervaart rust, zowel mentaal als fysiek.

Hopelijk kan ik mijn enthousiasme overdragen zodat je de ervaringen van een yogales iedere dag van je leven kunt gaan toepassen.

Gevolgde opleidingen

Om te beginnen zal ik eerst wat over mezelf en mijn yogapad vertellen. De allereerste yogales volgde ik toen mijn lichaam letterlijk niet meer verder wilde. Alle signalen die mijn lichaam had gegeven had ik genegeerd gewoonweg omdat er geen tijd was uit te rusten. De situatie waarin ik leefde was onveilig en ik moest overleven.  Toen het eenmaal rustiger werd was ik beland in een beginnende burn-out.

De eerste les was confronterend maar tegelijkertijd wist ik dat hier mijn ‘genezing’ lag.

Na tien jaar bij verschillende docenten yogalessen te hebben gevolgd, ben ik begonnen aan de docentenopleiding voor Yoga en Wijsbegeerte aan de Saswitha Opleiding te Bilthoven. Deze opleiding is landelijk en Europees erkend door de vereniging voor yoga docenten. Na het behalen van mijn lesbevoegdheid ben ik in 2015 begonnen met lesgeven.

Daarnaast heb ik mij verdiept in ademtherapie, meditatie, ayurveda en yoga voor kinderen en jongeren. Deze opleiding heb ik afgerond in 2019 met de specialisatie Chakrapsychologie én het schrijven van een onderzoeksscriptie.

Link: Saswithayogadocent.nl


Naast de opleiding heb ik diverse inspirerende en verdiepende workshops gevolgd;

  • Mind-Walk training
  • Yoga Nidra teacher training – Mataji bij Saswitha Opleiding voor Yoga en Wijsbegeerte
  • Reiki en Yoga
    Link: https://yogareiki.nl
  • Pawanmuktasana serie bij Maaike Chavanu

De adem

De boeiende module ademtherapie heeft mij bewust gemaakt van het ademproces.
Ik kijk nu met diep respect naar dit steeds maar doorgaande proces in het lichaam. De manier zoals wij ademen heeft heel veel te vertellen. Denkpatronen beïnvloeden de adem, veel gedachten maken de adem vluchtig en een hoge snelle adem kan een jachtig gevoel geven.
Wat gebeurt er met de adem als er langdurige stress is of hoe verhoudt de adem zich ten opzichte van je lichaamshouding?

Ademoefeningen zijn een mooie opstap naar meditatie, het haalt je uit je hoofd en brengt je in contact met je lichaam, je voelt!!
Een bewuste adem brengt gevoelens tot rust, zorgt voor een heldere geest en geeft nieuwe levenskracht.
Meditatie helpt mij om het levenstempo te vertragen, waardoor het rustiger, stiller wordt en er een helder licht op mijn leven schijnt.

Luisteren naar jezelf

Onze levenslessen worden aangereikt door het leven zelf, hoe pak je ze op en wat kun je van een situatie leren om van daaruit verder te groeien.
Door de stilte in jezelf op te zoeken van waaruit jouw kwaliteiten, jouw uniek zijn zich mag tonen brengt vertrouwen en kracht.
In onze maatschappij zijn we gewend om alles buiten onszelf te zoeken en ons druk te maken om situaties die zich aandienen.
Kleine ergernissen of grote dilemma’s, pijn, verdriet, maar ook vreugde, hoe reageer jij hierop? Hoe vind je die gulden middenweg die uiteindelijk zal leiden naar tevredenheid?
Door balans te creëren tussen denken en voelen, vanuit je hoofd naar je hart, ontdek je wat werkelijk belangrijk is voor jou. De keuzes die je maakt passen bij jouw leven op dit moment, je staat stevig met beide voeten op de grond.
Je gaat de verbinding aan tussen je hoofd, je hart en je ziel.

Ga jij de uitdaging aan om opnieuw te luisteren naar jezelf?