"Yoga is continuïteit en evenwicht. Een plaats die altijd dezelfde blijft."
Bhagavad Gita

De levensstroom


Mijn Inspiratie voor de yoga lessen haal ik vooral uit al wat ik ervaar tijdens het leven van alledag. De Yogasutra’s van Patanjali vormen hierbij een houvast.
Bepaalde aspecten van onszelf lijken onveranderlijke en diepgeworteld. Yoga helpt mij om het allemaal te zien en in een nieuw kader te plaatsen.
Wij als mens zijn ons hele leven onderhevig aan veranderingen, van geboorte naar pubertijd, relatie aangaan, het ouderschap en het ouder worden.
Yoga zorgt voor bewustwording van jezelf, je eigen grenzen en mogelijkheden om al deze fase te doorlopen.

Een yogales is afwisselend, dynamische en statische houdingen wisselen elkaar af.
Zo ervaar je kracht en ontspanning, en hoe dit in balans te brengen. Je wordt je bewust van het ritme van je adem, hoe deze energie te bundelen en richten middels concentratie. Je ervaart rust, zowel mentaal als fysiek.

Hopelijk kan ik mijn enthousiasme overdragen zodat je je ervaringen van de yogales iedere dag van je leven gaat toepassen.

De gevolgde opleidingen


Om te beginnen zal ik eerst wat over mezelf en mijn yoga verleden vertellen. Mijn eerste yoga les volgde ik toen mijn lichaam letterlijk niet meer verder wilde. Mijn wilskracht had alle signalen genegeerd en nu was ik beland in een beginnende burn-out.
De eerste les was confronterend maar tegelijkertijd wist ik dat hier mijn ‘genezing’ lag.

Na tien jaar bij verschillende docenten yoga lessen te hebben gevolgd, ben ik begonnen aan de docentenopleiding voor Yoga en Wijsbegeerte aan de Saswitha Opleiding te Bilthoven. Deze opleiding is landelijk en Europees erkend door de vereniging voor yoga docenten. Na het behalen van mijn lesbevoegdheid ben ik in 2015 begonnen met lesgeven.
Daarnaast heb ik mij verdiept in ademtherapie, ayurveda en yoga voor kinderen en jongeren.

Nu op dit moment volg ik de meditatie opleiding bij Deva Deva te Lisse, waar ik mij een jaar lang ga verdiepen in verschillende vormen van meditatie.
Meditatie haalt je uit je hoofd en brengt je naar het dragende midden. Daarbij is de ademhaling altijd een belangrijke leidraad.
Deze helpt om ruimte te maken en de aandacht te richten. Een bewuste adem brengt gevoelens tot rust, zorgt voor een heldere geest en geeft nieuwe levenskracht.
Meditatie helpt mij om het levenstempo te vertragen, waardoor het rustiger en stiller wordt en er een helder licht op mijn leven schijnt.

Luisteren naar jezelf!


Bewust worden is voor mij een belangrijk doel in mijn leven.
Onze levenslessen worden aangereikt door het leven zelf, hoe pak je ze op en wat kun je van een situatie leren om van daaruit verder te groeien.
Door de stilte in jezelf op te zoeken van waaruit jouw kwaliteiten, jouw uniek zijn zich mag tonen brengt vertrouwen en kracht.
In onze maatschappij zijn we gewend om alles buiten ons te zoeken en ons druk te maken om alle dingen die zich aandienen.
We raken de verbinding kwijt met dat wat werkelijk belangrijk is voor jou!
Wie durft die uitdaging aan om opnieuw te gaan luisteren naar jezelf?