Meditatie, keer naar binnen

Mijn eigen yogabeoefening krijgt een steeds meditatiever tintje. Voornamelijk omdat ik al van jongs af aan geïnteresseerd ben in de werking van ons brein. Gedachten, handelingen, ervaringen die zo anders en uniek zijn voor ieder van ons. Het is zelfs zo uniek dat als je samen in dezelfde situatie zit, je beide een totaal andere ervaring en gevoel kan hebben.
Hoe kan dat, waarom??

Neem een kijkje in de keuken van je geest

Een kijkje in de steeds terugkerende gedachten, het patroon van gedachten, in de aannames en overtuigingen.
Je keert met de aandacht naar binnen, je laat de roerige buitenwereld met al zijn beelden en geluiden verstommen, en je ‘ziet’ het hart van jouw keukentje ♥

Het heeft voor mijzelf best even geduurd voordat ik een stabiele basis in mijn meditatiebeoefening had gelegd. Maar het profijt van het verstillen is voor mijzelf te groot geworden om met mijn meditatiebeoefening te stoppen.
Ik ben gewend geraakt aan mijn keukentje; de onrust en de stilte, de warmte en kilte, de mislukkingen en de tevredenheid.

Na mijn ochtendmeditatie voel ik hoe mijn energielevel is en heb ik een intentie voor deze dag gemaakt. Het geeft mijn dag richting en kan steeds gemakkelijker terugkomen bij mezelf als ikzelf of anderen teveel van mij vragen.

Ik leef nu steeds meer vanuit mijn kern!

Meditatie, neem een kijkje in de keuken van je geest

Stil zitten versus bewegen

Ik denk dat het voor velen lastig om te beginnen met mediteren en het vervolgens vol te houden, omdat het precies het tegenovergestelde is als waar je je de hele dag mee bezighoudt. Naar buiten gericht versus naar binnen kijken.

Meditatie staat voor mij het naar binnen keren van de aandacht en daarbij op te merken wat er zich afspeelt.
Ik begin dan eerst met het goed gaan zitten, een opgerichte en ruime lichaamshouding. Vervolgens de adem observeren en laten kalmeren wat als uitwerking heeft dat gedachten verstillen, de “monkey mind” springt niet meer zo op en neer.

De misvatting bij velen is dat je aan niets meer mag denken!
Dat is onmogelijk, er zullen altijd gedachten en gevoelens opkomen. De kunst is om deze niet de overhand te laten krijgen, je gaat er niet in mee. Je observeert en laat ze vervolgens gaan.
Aangezien we een slaaf zijn geworden van onze gedachtewereld en de prikkels van buitenaf vraagt dit steeds weer oefenen en geduldig zijn.

Je traint je “aandacht spier ” om het dat te laten doen wat jij wilt!

” Knowing yourself is the beginning of all wisdom ”
– Aristotle


Het beoefenen van meditatie vraagt doorzettingsvermogen en geduld, je kunt het niet afdwingen.
Naar mate het onrustige denken verstild kom je in contact met een levendige stilte.
Deze positieve uitwerking is soms zo subtiel dat je het in het begin niet zult opmerken. Maar regelmatig mediteren zal uiteindelijk de geest transformeren.
Zoals de oude geschriften over yoga ons vertellen, ben je nu getuige van je ware aard.
De buitenwereld met al zijn verleidingen heeft dan geen grip op je, denkpatronen en overtuigingen geraken op de achtergrond.
Je aanschouwt wie je werkelijk bent.

Je bent één geworden met dat wat werkelijk is.


Ben je nieuwsgierig geworden? Waarschijnlijk wel, anders was je niet zo ver gekomen met het lezen van dit artikel 😉

Graag deel ik een geleide meditatie met je.

Als je je abonneert je op mijn YouTube kanaal ben je als eerste op de hoogte van de allernieuwste gratis yogalessen!!

Yoga by Esther op YouTube

Ik ben ook benieuwd of jij regelmatig mediteert. Of misschien wil je met mediteren gaan beginnen.
Deel het hieronder zodat we met elkaar onze inzichten kunnen delen.

In mijn volgende blog wil ik graag dieper ingaan op de obstakels die je tegen kunt komen om jouw doel te bereiken.

Ik wens je een kalme mind en mooie inzichten toe.

Liefs Esther ♥

Bekijk hier het lesrooster voor het rijke aanbod aan yogalessen.

Bekijk hier het Lesrooster


Esther Augustinus

Author Esther Augustinus

More posts by Esther Augustinus

Leave a Reply