Yoga & Mantra’s

Wat heeft deze mooie serie oefeningen voor effect?

De serie oefeningen waar we ons de komende tijd mee bezig gaan houden hebben een diepe uitwerking op de verschillende lagen, kosha’s, van ons lichaam.
Allereerst op de fysieke laag, Anamaya Kosha, door middel van de asana’s die we doen. Deze houdingen zijn gericht op het gebied welke we willen stimuleren.
Ten tweede op de ademlaag, Pranamaya Kosha, welke we beïnvloeden door de manier zoals we ademen. Bijvoorbeeld door na de inademing met volle longen of na de uitademing met lege longen te verblijven, de ademretenties ofwel kumbhaka.
Ten derde zal het een positieve uitwerking hebben op de mentale lagen. Vanuit de yogafilosofie bekeken bestaat ons denken uit twee lagen, namelijk de mentale laag ofwel Manomaya Kosha. Manas betekent geest en heeft betrekking op al je gedachten en emoties maar ook het op zenuwstelsel. Het gaat hierbij vooral om het verwerken van gedachten op een lager niveau zoals de automatische reacties, emoties en denkpatronen.
Vijnanamaya Kosha, is de vierde laag en wel het intellectuele lichaam en is het thuis van onze hogere zelf, intuïtie, bewustzijn, wijsheid en intellect. Deze laag stelt je in staat om je ego, of Ahamkara, aan de kant te schuiven en te observeren wat er nu eigenlijk gaande is. We ontwikkelen een dieper niveau van bewustzijn als we door kunnen dringen tot deze laag en veranderen de manier waarop we naar de wereld kijken.

Welke mantra’s gebruiken we tijdens de Prana Flow serie?

De mantra’s die we gebruiken stimuleren de kwaliteiten van betreffende adem- of energie gebied waarmee we oefenen.

1. Prana Vayu
De zetel, sthana, is de borststreek, vanaf het middenrif tot aan het kuiltje van de hals. Deze ademenergie ondersteunt ook de beweging van de armen. Het centrum ligt in het hart, de richting isnaar alle kanten toe, het zet uit naar boven-onder-opzij-voor-achter-diagonaal.
Sri T. Krishnamasharya geeft als belangrijkste functie “het verdrijven van al de ongewenste onzuiverheden uit het lichaam en het naar binnen halen van schone lucht van buiten om zo het jathara agni, het spijsverteringsvuur, gaande te houden. Het is de belangrijkste ondersteuning van het verlengen van het leven.”
De volgende mantra reciteer je in gedachten, aandacht in de borststreek, nadat je ingeademd bent en met gevulde longen. Jayate zou je kunnen vertalen als zegevierend of strijdkreet.

“Prana Vayu Jayate”

2. Apana Vayu
De sthana van apana vayu is de buikstreek van onder de navel tot in het bekken, zelfs tot aan de voeten! De adem in dit gebied zorgt voor de beweging in de benen, eliminatie en lozing van afvalstoffen uit de darmen, blaas en baarmoeder. De richting is schuin naar beneden en omlaag.
Sri T. Krishnamasharya schrijft hierover; “Het zetelt onder de muladhara chakra waar het zich met het rectum verbindt. Haar belangrijkste functies zijn het uitdrijven van feces en urine en houdt het lichaam actief en energiek.”
Het heeft ook te maken met loslaten, dat wat er niet meer nodig is laten gaan.
De mantra reciteer je in gedachten nadat je bent uitgeademd, in de leegte voor de inademing. De aandacht naar de verblijfplaats brengen van apana vayu.

“Apana Vayu Jayate”

3. Samana Vayu
De verblijfplaats van samana is het midden van de buik, vanaf het middenrif tot aan de navel.
Het is de ademenergie die het spijsverteringsvuur aanwakkert en helpt in het verteren. Dit verteren gaat ook om de indrukken en ervaringen die je opdoet in je leven, hoe goed ben je in staat om dit alles te verteren en op te nemen.
De adem in deze streek is heet, het spijsverteringsvuurtje wat in je brandt. Het brengt harmonie en evenwicht in het intellect en dierlijke onbewuste.
De volgende mantra reciteer je bij de ademretentie van volle & lege longen.

“Samana Vayu Jayate”

4. Udana Vayu
Deze ademstroom begint bij het kuiltje van de hals tot aan de kruin. De sthana is de keel, met uitwerking op de stembanden, het stemgeluid, en het zuiveren van de stroom van energie naar het hoofd.Het zorgt voor de spraak en zingen, je geloof en vertrouwen, en het lichter maken van lichaamshouding. Vanuit de zwaarte van het lichaam wordt de energie omhoog lichter.
De mantra, met aandacht op de keel, reciteer je op de uitademing.

“Udana Vayu Jayate”

5. Vyana Vayu
De verblijfplaats is het gehele lichaam en daar omheen. Het beweegt alle richtingen op en doordringt alle andere lagen.
“Dit doordringt alle delen van het lichaam. Het houdt vlees, beenmerg en weefsel in de juiste conditie. Het onderhoud de aderen en onderhoud een juiste bloedcirculatie.”
Denk aan de spieren die zich aanspannen en ontspannen, de gewrichten die bewegen, distributie en circulatie.
De mantra is als volgt;

“Vyana Vayu Jayate”

Mantra's en Prana Flow

Ik hoop dat je met deze uitleg een duidelijker beeld hebt gekregen van deze serie en dat de uitwerking zo helend kan zijn.
Des te meer je aandacht gericht is op dat wat van belang is zal er zich een ongekende wereld voor je openen.
Veel te vaak zijn we met de aandacht ergens anders dan waar we op dat moment zouden kunnen zijn en hebben ze totaal geen toepassing voor de asana’s. Zelfs zou je het kunnen beschouwen als schadelijk, immers zijn de steeds weer aandienende gedachten niet al te positief. Ze hebben vaak de inhoud van iets uit het verleden of iets wat nog zou kunnen komen. Deze gedachten houden ons weg van de ervaring op dit moment en zelfs van de kans om transformatie toe te laten.

Ik wens je veel plezier in het beoefenen van de Prana Flow serie. Je zult gaan ervaren dat de werking steeds diepgaander is omdat je met elke beweging steeds gerichter gaat werken. Het gemak gaat vinden in de ademrichtingen, de mantra’s, de stiltes, het navoelen. We werken immers met de subtielere lagen van ons bestaan.

X Esther

 

Check het lesrooster en boek je lessen heel gemakkelijk via MomoYoga

Wist je dat er mooie yogalessen en ademoefeningen te vinden zijn op mijn  YouTube kanaal.

Abonneren kan via onderstaande link, neem gerust een kijkje!!

Yoga by Esther op YouTube

Yogacentrum Noordwijk- Yoga by Esther Youtube
Gebruiker avatar

Author Esther Augustinus

More posts by Esther Augustinus

Leave a Reply