Ajna chakra

 

Het energiepunt dat we ook wel ‘derde oog’ noemen, ligt net boven en tussen de wenkbrauwen, het wenkbrauwcentrum. Het bevindt zich in het midden van het hoofd, de energie straalt vanuit dit punt naar voren en achteren.
Het wordt ook wel voorhoofdchakra genoemd en is het chakra van inzicht, intuïtie en verbeelding.
Het woord ‘ajna’ komt uit het Sanskriet en betekent ‘weten’.
Dit punt van bewustzijn staat voor jouw innerlijke wijsheid.

Membership - Unlimited

Het symbool van zesde chakra

Het symbool van zesde chakra, yantra genaamd, wordt afgebeeld met twee lotusbladeren. Deze bladeren staan voor het samenbrengen van de twee tegenpolen, de dualiteit in de mens.
Het principe van de mannelijke en vrouwelijke energie die we beide in ons hebben.
Het zachte, verzorgende, de subtiele schoonheid, comfort zijn kwaliteiten van de vrouwelijke energie.
De daadkracht, ondernemen, adequaat handelen zijn kwaliteiten die bij de mannelijke energie thuishoren.
Je zult vast wel begrijpen dat we ze beide nodig hebben, in meer of mindere mate kunnen inzetten of juist verzachten.

De plek waar dit chakra ontspringt zijn de twee bovenste nekwervels, de atlas en draaier.
Het gevoelsorgaan is de pijnappelklier en het werkorgaan de hypofyse.

De kleur passende bij dit chakra is Indigo ofwel donkerblauw.

Intuïtie

Het zesde chakra is nauw verbonden met jouw intuïtie en is verantwoordelijk voor de keuzes die je maakt, tenminste in zekere zin.
Een ingeving of een gevoel willen we al snel beoordelen op waarheid, we analyseren en bedenken waardoor een intuïtieve ingeving misschien wel links laten liggen.
Het vraagt je om te verstillen, de ruis en overvloed van gedachten te kalmeren, naar binnen te keren en je intuïtieve kwaliteiten te laten opbloeien.

Ajna chakra overactief

Ben jij een denker, zit je vaak ‘in je hoofd’ waarbij je eindeloos kan piekeren of blijven malen over een issue? Door steeds te analyseren maak je de problemen vaak alleen maar groter en legt het een schaduw over jouw innerlijk weten. Het weten dat voorbij analyse en kennis gaat.
Het kan je een bepaalde veiligheid bieden om in deze maalstroom te blijven, maar uiteindelijk kan het je onzekerheid en verwardheid geven.
Vastzitten in het hoofd kan de volgende klachten geven zoals hoofdpijn of migraine, slecht kunnen inslapen, een gebrek aan concentratie.
Maar ook prikkels van buitenaf kun je lastig verwerken, gevoelens en gedachten van anderen kunnen overweldigend zijn waardoor je het contact met je eigen kern verliest.

Ajna chakra in balans

Het in balans brengen van lichaam en geest heeft niet als doel om datgene wat je ongemak geeft weg te stoppen. Je gaat juist opmerken dat er altijd twee tegenovergestelde krachten zijn, zoals gespannen en ontspannen, koude of warmte, hard of zacht, onprettig of fijn.

Het bewustzijnsniveau van 6e chakra heeft te maken met dualiteit. Het een kan niet zonder het ander en vraagt je juist om deze twee polariteiten te omarmen.
Het vraagt je te observeren en te laten zijn, zonder oordeel.

Wanneer Ajna chakra in balans is voel je intuïtief aan wat voor nu het juiste is. Je bent standvastig in de keuzes die je maakt, ook al staat het niet in lijn met het verstand!
Je hebt een heel helder je doel voor ogen, je gaat met vertrouwen op weg omdat je diep van binnen weet dat dit jouw levenspad is.
Wanneer je leert om op je innerlijke wijsheid te vertrouwen ga je steeds beter aanvoelen wat je te wachten staat, wat in situaties de bedoeling is. Je aanschouwt het leven vanuit een breder perspectief, het grotere geheel.

“The intuitive mind is a sacred gift
and
the rational mind is a faithful servant.
We have created a society that honors the servant
and
has forgotten the gift.”

– Albert Einstein

Tips om weer in contact te komen met jouw innerlijk weten

Reflecteer op de keuzes die je maakt, de stappen die je zet en de gedachten die je hebt over jezelf en het leven. Star en onwrikbaar in gedachten en overtuigingen zullen je uiteindelijk vast laten lopen. Een open en heldere blik maakt dat je andere keuzes gaat maken, gewoon omdat er andere beelden in jouw gezichtsveld binnenkomen.
Een mooi voorbeeld is: Je hebt net een nieuwe auto gekocht, waarvan je dacht dat deze uniek is en niemand er een heeft…vervolgens zie je ‘jouw’ auto meerdere keren voorbij rijden. Je hebt je aandacht verlegd en verbreed simpelweg omdat je er steeds aan denkt, het ligt als een foto opgeslagen in je hoofd….

Bouw vertrouwen op door te luisteren naar de fluisteringen. leer om te vertrouwen op je gevoel.
Laat je houding nederig en ontvankelijk zijn, stel je open voor dat wat zich aandient.

Asana’s die de energiestroom optimaliseren zijn de schouderstand, kopstand en meditatie.
De ademoefening Nadi Shodhana brengt meer evenwicht in de polariteiten van linker- en rechterkant van de hersenen.
Ook de tratak meditatie, mediteren op een kaarsvlam, brengt balans en laat het licht in je schijnen.

Schrijf in je dagboek, schrijf je dromen, gedachten en ingevingen op. Uiteindelijk geeft het je duidelijkheid, vertrouw daarop.

“Je kunt het leven niet forceren,
alles ontvouwt zich precies op het juiste moment.”

 

Tijdens mijn yogalessen laat ik je ervaren wat de uitwerking is op de verschillende energiepunten in het lichaam. Misschien ben je nieuwsgierig geworden en wil je meer inzicht verkrijgen over je manier van leven, of meer verdieping en meer passie toevoegen.

Ik ontmoet je graag tijdens een van de lessen.

Een harte groet,
Esther

Esther Augustinus

Author Esther Augustinus

More posts by Esther Augustinus

Leave a Reply