Geef je gespannen lijf gelegenheid om te herstellen
__FIBROMYALGIE & YOGA__
Een vraag die ik de laatste tijd regelmatig krijg, is het wel goed om yoga te doen als ik zoveel pijn en ongemak ervaar?
Naar mijn beleving is yoga uiterst heilzaam, maakt het aanspraak op het zelfgenezend vermogen van je lichaam en kan het verlichting brengen bij pijn en ongemak.
Maar toch wilde ik me graag inlezen in de aandoening Fibromyalgie om een juist advies te geven.
“Yoga verandert niet alleen de manier
waarop we waarnemen,
het transformeert de persoon die waarneemt.”
Wat is fibromyalgie?
Ongeveer 1 tot 2 procent van de Nederlanders kampt met fibromyalgie. Een aandoening waarvan de diagnose vaak lastig gesteld kan worden. De symptomen van fibromyalgie kunnen namelijk heel algemeen zijn. Denk bijvoorbeeld aan stijve spieren, gewrichtsklachten, slaapstoornis, vermoeidheid, darmproblemen en/of hoofdpijn. Eigenlijk klachten waar ieder van ons weleens mee te maken heeft.
Fibromyalgie wordt nog weleens verward met reuma, echter veroorzaakt deze aandoening ontstekingen aan de gewrichten. Fibromyalgie daarentegen wordt ook wel ‘weke-delenreuma’ genoemd vanwege het feit dat de pijn bij deze aandoening uit de spieren en het bindweefsel komt.
Inzicht en begrijpen wat fibromyalgie precies inhoudt kan je meer duidelijkheid geven in jouw eigen manier van leven en bewegen.
En dat een gezonde levensstijl en yoga een positieve invloed op fibromyalgieklachten kunnen hebben.
Op internet zijn veel voedingstips te vinden zoals via deze link
Voedingstips van A. Vogel
De oorzaak achterhalen
Niet alleen een diagnose stellen is ingewikkeld bij fibromyalgie, tevens de oorzaak achter deze aandoening achterhalen is lastig. Omdat de klachten uiteenlopend en algemeen zijn, zonder dat er duidelijk schade in het lichaam aan te tonen is, blijft het voor wetenschappers nog gissen welke oorzaak eraan ten grondslag ligt.
Wat ik zeer interessant vond om te lezen is dat mensen met fibromyalgie minder cortisol in hun bloed/lichaam hebben.
Cortisol wordt soms het stresshormoon genoemd omdat het vrijkomt bij elke vorm van stress, zowel lichamelijk als geestelijk. Het is een complexe materie maar eigenlijk maakt stress het lichaam alert om te vechten of te vluchten. Cortisol zorgt ervoor dat het verlies van energie wordt gecompenseerd, daarom zou ‘stress-response hormoon’ een betere naam zijn.
Dus kort en bondig, het lichaam is door dit tekort minder goed in staat om met stress om te gaan dan ‘normaal’ het geval is.
Verstrekkende gevolgen van fibromyalgie
Omdat het lichaam continue onderhevig aan meer spanning is kan dat invloed op de slaap hebben. Niet in een ‘diepe’ slaap komen is een van de gevolgen en daarmee kan het lichaam onvoldoende herstellen.
Juist tijdens de diepe slaap komen er onder andere groeihormonen vrij die het herstel bevorderen van de weefsels. Ook heeft het groeihormoon effect op bindweefsels die weer het herstelmechanisme van het lichaam aansturen.
Kortom: er vindt onvoldoende herstel plaats tijdens de nachtrust. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er ‘stijfheid’ in het lichaam wordt ervaren. Die neemt toe naarmate er lang in dezelfde houding wordt gestaan, gezeten of gelegen. Tevens nemen de klachten toe bij spanning of overbelasting wat je vaak pas ’s avonds of de dag erop merkt. Daarnaast zijn vocht en/of kou niet heilzaam en verergeren de klachten vaak meer in de herfst en winter.
Deze kennis is goed om te weten als je kampt met deze klachten Nu kan ik je gaan uitleggen wat de effecten van yoga en ademhaling kunnen zijn om de klachten te verzachten en te transformeren.
Geestelijke en lichamelijke overbelasting
Uit onderzoek blijkt dat veel mensen met fibromyalgie langdurig blootgesteld zijn geweest aan geestelijke en/of lichamelijke overbelasting. Het is van groot belang om stress te verminderen, te kijken naar je leefpatroon, waar je deze kunt aanpassen om de klachten te voorhelpen.
Ervaar je een hoge werkdruk? Vraagt een bepaalde de situatie geestelijk teveel van je? Zijn er onverwerkte issues of kamp je met zwaarmoedigheid?
Bekijk dan eens de mogelijkheden die er zijn om je stressniveau verlagen. Ademoefeningen zijn uiterst heilzaam omdat ze balans herstellen op meerdere lagen, fysiek – emotioneel – mentaal – hormonaal. Yoga kan in de omgang met de fibromyalgie klachten echter nog veel meer.
Geestelijke balans, een goede mentale gesteldheid werkt door en heeft een enorm effect op je lichamelijke toestand.
Heilzame werking van yoga bij fibromyalgie
Ik kan niet vaak genoeg benoemen dat yoga zoveel meer is dan een serie poses aannemen.
Met yoga leer je om tot jezelf te komen en te luisteren naar je lichaam. Op een onbevooroordeelde en oningevulde wijze, waardering en respectvol met je lichaam om te gaan.
De ademhaling krijgt de gelegenheid om het lichaam van meer zuurstof te voorzien waardoor strakheid in spieren en weefsel afgevloeid kan worden. Het bindweefsel wordt geactiveerd, bloedcirculatie gestimuleerd, hormoonklieren meer in balans en mentaal kies je voor ondersteunende gedachten.
Dus mijn advies is dat yoga echt van groot belang kan zijn om jouw bij je klachten te ondersteunen.
Kies de yogastijl die bij jouw past
Ons lichaam heeft beweging nodig om goed te kunnen functioneren. Dit werkt tevens door op mentaal niveau, een sterk en veerkrachtig lichaam maakt ook de mind veerkrachtig. Maar teveel inspanning kan een negatief effect op je fibromyalgieklachten hebben.
Hoe breng je dan evenwicht in jouw manier van bewegen?
Tijdens een yogales beweeg je vanuit rust en altijd de ademhaling als ondersteuning. Je aandacht blijft zoveel mogelijk bij je lichaam en hoe jij jezelf hiertoe verhoudt. Een juiste balans tussen inspanning en ontspanning. Yoga is er in veel verschillende vormen, van Hatha, Yin, Ashtanga, Hot Yoga en zo nog veel meer. Ik zal mijn verder uitweiden over Hatha Yoga, Yin en Yoga Nidra omdat daar mijn kennis en passie ligt.
Hatha Yoga – Yin Yoga – Yoga Nidra
Hatha Yoga werkt met de adem als dragende kracht. Hierdoor ervaar je meer steun en rust, brengt het verstilling en meer vertrouwen in je lichaam. Je zoekt naar de mogelijkheden van je eigen lichaam en luistert daar zorgvuldig naar. De ene pose gaat naadloos over in de ander en er is veel aandacht voor de periode na de oefening. Je voelt wat er is, je lichaam herstelt en krijgt de tijd om over te gaan naar de andere pose.
Yin yoga heeft minder poses waar je wel langere tijd in blijft, tussen de 3 en 5 minuten. Het werkt diep door op spierweefsel, stimuleert bindweefsel en geeft een betere doorbloeding voor het lichaam. Hier verblijf je langere tijd in een meditatieve staat, gedachten drijven meer naar de achtergrond.
Je komt los van je dagelijkse beslommeringen, je geest valt stil waarbij je lichaam zich kan ontspannen.
Yoga nidra kan een hele fijne stijl zijn omdat je je lichaam niet hoeft in te spannen, je ligt en luistert alleen maar. Je geest ervaart een diepe ontspanning doordat je de instructies volgt waardoor je lichaam de staat van alertheid kan los laten. Dit gegeven kan een essentieel middel zijn om de klachten van fibromyalgie te verzachten en te herstellen. De constante spanning die je ervaart kunnen (even) wegvallen, klachten kunnen zich transformeren en je krijgt vertrouwen in het zelfgenezend vermogen van je lichaam.
Ervaar je klachten en ongemakken door fibromyalgie?
Dan kan yoga je op meerdere manieren van dienst zijn!
Geef yoga een kans
Ik ben heel benieuwd of jij al eerder aan yoga hebt gedacht om jouw klachten te verminderen.
Uit ervaring weet ik dat het ongelooflijk lastig is om bij pijn toch maar te gaan bewegen. Het is veel comfortabeler om niets te doen, maar tegelijkertijd weet je ook dat dit niet de juiste manier is om beter te worden.
Wellicht heb jij een tip die jou geholpen heeft om met fibromyalgie te leren leven? Ik hoor het heel graag van je.
En wil je graag yoga uitproberen vanuit de methode die ik hanteer dan nodig ik je van harte uit om eens een paar lessen mee te doen.
Maak gebruik van het proefabonnement, 3 lessen voor €26,00
Liefs Esther ♥
Recente reacties