‘Atha yoga anusasanam’
en nu begin je met yoga
Het einde van de zomervakantie is voor velen de start van een nieuwe periode. Je hebt enorm genoten van de zomer, lange dagen en meer vrijheid. Gezelligheid, een extra drankje en heerlijk eten. Je bent meer naar buiten gericht.
Dan komt er weer het verlangen naar regelmaat, naar rust en naar reinheid 😉
Gezonder eten om je lichaam te reinigen, weer iets af te vallen of weer een halt toe te roepen aan je ongezondere leefpatroon.
Weer met regelmaat je yogales te volgen en om de rust te behouden die je tijdens de zomervakantie hebt ervaren.
Met de herfst in aantocht, ondanks dat we nu best warme dagen hebben, komt het verlangen om meer naar binnen te keren. Om je huis op te ruimen, ’s avonds een kaarsje aan te steken te verstillen.
Maar dit is niet voor iedereen zo!
En toch is het een mooi moment om eens stil te staan bij ‘hoe ga ik mijn kostbare tijd indelen’,
‘wat vind ik werkelijk belangrijk’ of ‘is dat wat ik ervaar en denk waar’
De zomervakantie weekt je los van je vaste patronen & bezigheden en kan je inzicht geven in wat voor jou werkt en waar je meer afstand van wilt doen.
Dat is ook wat er tijdens yoga gebeurt, je maakt andere bewegingen, je laat je gedachten verstillen en zoekt naar de wijsheid achter dat je denkt wie je bent,
We gaan ons dan ook in de lessen verdiepen in de Sutra’s van Patanjali, want dat is waar yoga omdraait. Het ontrafelen van de geest om weer in contact te komen met dat wie je diep van binnen bent.
Sutra’s zijn een reeks van aforismen waarmee de kennis van de yogafilosofie kan worden overgedragen. Je kunt het zien als geheugensteuntjes die je helpen op je yogapad. Het woord sutra is afgeleid van het werkwoord siv (weven) en kan koord of draad betekenen. Een toepasselijke Nederlandse uitdrukking is ‘de draad van een verhaal’.
In Sutra I, 1 staat het volgende beschreven;
“….laat je leiden door de aanwijzingen, zij geven je richting om te kijken naar het nieuwe voorbij wat je kent”
Sutra 1.1 atha yoga-anusasanam
atha: nu, dan
anu; van, na
sas: zich de weg laten wijzen, aanbevelingen, leren
S1.1 en nu wordt yoga uiteengezet
In asusana klinkt nog de autoriteit na die de leraar ten opzichte van de leerling had…Het staat niet alleen voor uiteenzetting of onderricht, maar vertelt ook iets over de wijze waarop de leerling het onderricht moest volgen…Niet alleen wordt gesproken over het begin van iets nieuws, maar ook dat er hiervóór iets anders was, andere wegen om gelukkig te worden, andere overtuigingen. Nadat al het andere zoeken op niets is uitgelopen wordt gezegd: en dan nu…gaan we beginnen met yoga. Volg de wegwijzers die je hier in dit boek tegenkomt, vergeet het verleden vol teleurstellingen en onzekerheid, en probeer langs deze weg weer opnieuw te leren zien: zien door yoga.
Uit: Patanjali’s Sutra’s – Zien door Yoga van Jogchum Dijkstra en Salvatore Cantore

Wat is jouw yogadoel?
1.Reflecteer
Neem eens een paar minuten de tijd om te reflecteren op wat goed was voor jou? Waar je energie van kreeg en dat gevoel van tevredenheid.
Wat zou je toch graag anders willen zien? Meer vertrouwen, rust gedurende je dag, minder snel op je teentjes getrapt, noem maar op.
2. Stel doelen
Heb je via de reflectie inzicht gekregen? Stel je doel, maak jouw inzicht belangrijk en geef het richting. Je weet vast uit ervaring dat het moeilijk is om vol te houden. Schrijf je doel op en lees het elke dag na, zo kun je het niet meer vergeten en maak je afspraak met jezelf.
3. Zet jezelf op plek 1
Dit is makkelijker gezegd dan gedaan!! Maar ozo belangrijk. Investeer in jezelf, jouw persoonlijke groei. Inspireer je door te lezen, een cursus te volgen, iets nieuws te leren.
4. Keer naar binnen
Patanjali heeft dit mooi omschreven in zijn sutra’s. Keer naar binnen naar de bron van wijsheid. Daar waar je weet wat juist is voor jou.
En zo gaan we onze yogareis beginnen.
We reizen door de eeuwenoude sutra’s heen, die hun effectiviteit bij heel veel mensen al heeft aangetoond. We groeien gaandeweg naar onze eigen wijsheid.
Uiteraard mag een flexibeler lichaam jouw yogadoel zijn. Of wil je gewoon af van het gestresste gevoel, kalmte, betere gezondheid, tevredenheid of wat er ook mag opkomen. Maar de diepere uitwerking zal uiteindelijk ook voor jou werken.
Ben jij al bekend met de Yoga sutra’s van Patanjali? Pas je ze ook toe tijdens de yogabeoefening of als wegwijzer voor je dag?
Laat het me weten in de comment hieronder, ik ben er heel benieuwd naar.
Zo kunnen we elkaar ondersteunen en laten bloeien tot mooie en krachtige mensen die bewust in het leven staan.
♥Liefs Esther
Recente reacties