Elke yoga nidra sessie word je gevraagd een sankalpa te kiezen

Het is een belangrijke fase van yoga nidra en tevens een krachtige methode om je persoonlijkheid en de richting in je leven opnieuw vorm te geven langs positieve lijnen.

Een sankalpa is een ‘besluit’ of ‘intentie, in de vorm aan van een korte geestelijke verklaring die wordt ingeprent in het onderbewustzijn, wanneer die ontvankelijk en gevoelig is voor zelfsuggestie.
Dit besluit maak je als je kalm en rustig bent. Voor en na de yoga nidra oefening is er een moment gewijd aan de sankalpa.
Het besluit dat je maakt aan het begin van de oefening is als het scheppen van een zaadje, tijdens de beoefening van yoga nidra plant je het in het bed van de geest. Het herhalen van het besluit aan het einde van yoga nidra is alsof je het water geeft.

Een sankalpa helpt je om ‘iets te bereiken’ in je leven’en om contact te maken met wie je werkelijk bent. Het kan een magisch effect op jezelf en je leven hebben als je regelmatig dezelfde intentie plaatst. Tijdens yoga nidra voel en luister je wat er in je opkomt als je gevraagd wordt een sankalpa te kiezen. Deze korte en duidelijke zin herhaal je drie keer in gedachten, met volledige overtuiging en gevoel. Verander je sankalpa tijdens Yoga Nidra niet.
Je kiest je sankalpa:

1) in de tegenwoordige tijd
2) positief (je laat woorden als ‘niet’ of ‘geen’ weg)
3) eenvoudig en kort

 

 

Yoga Nidra @ Yoga by Esther

Voorbeelden van een Sankalpa:

*Ik leef blij en gemakkelijk
*Ik volg mijn intuïtie
*Ik rust in stilte
*Ik voel me rijk
*Ik kies voor gezonde en voedende voeding
*Mijn gevoel en verstand werken samen
*Ik heb een gezond lichaam en een gezonde geest
*Ik heb werk dat bij mijn talenten past

 

 

Tijdens de beoefening van Yoga Nidra kom je in een staat tussen waken en slapen.
Hier maak je contact met het onderbewuste en kan je positieve besluit op een diepere laag doorwerken.
Hierdoor kun je op een positieve manier richting geven aan je leven.

Het is belangrijk je sankalpa ook weer los te laten. Het zal onbewust door werken en uiteindelijk zal je beslissingen maken die in overeenstemming zijn met jouw diepere wens en/of levensdoel.

 

Tips tijdens Yoga Nidra

 

*Zorg dat je comfortabel en gemakkelijk ligt. Heb je (snel) last van je onderrug? Leg dan een kussen in de knieholtes. Een ondersteuning voor het hoofd als je nek hol trekt. Je kin dient lager te liggen dan het voorhoofd.
*Tijdens Yoga Nidra lig je zo stil mogelijk.
Maar merk je dat je tijdens Yoga Nidra beter van houding kunt wisselen? Doe dit dan met aandacht en in een rustige beweging. Blijf goed voor jezelf zorgen!
*Omdat je een tijdje ligt kun je het kouder krijgen. Maak gebruik van een deken.
*Het kan voorkomen dat je in slaap valt.
Neem je voor en zeg in gedachten tegen jezelf dat je wakker zult blijft.


Val je toch in slaap, dan is dat voor nu waarschijnlijk nodig. Blijf zacht en mild naar jezelf. Ook in diep ontspannen toestand neem je ‘waar’.
Je kunt op het moment van waarnemen dat je even ‘weg bent geweest’ rustig weer aansluiten en verder gaan met Yoga Nidra.

*Het kan voorkomen dat iemand in de ruimte snurkt of zwaarder ademt.
Breng bij ‘afleiding’ in welke vorm dan ook je aandacht weer naar de stem en naar jezelf en vervolg rustig jouw eigen Yoga Nidrasessie.

Waar ligt de oorsprong Yoga Nidra?

Swami Satyananda Saraswati van de Bihar School of Yoga heeft Yoga Nidra ontwikkeld door oefeningen uit de oude tantratradities te vermengen met de ontdekking die hij zelf deed, dat hij in een soort sluimerslaap kon raken waarin hij de mantra’s en gebeden die hij niet bewust beluisterde tóch leerde. Hij had namelijk tijdens zijn scholing tot monnik werkzaamheden in de vroege uren, terwijl de andere monniken in gebed waren. Vaak viel hij half in slaap. Zo ontdekte hij dat hij gebeden en mantra’s kende die hij zich niet bewust had aangeleerd. Hij moest ze onbewust hebben opgepikt tijdens zijn werkzaamheden … terwijl hij half sliep!
Er blijkt een stadium tussen slapen en waken in te zitten waarin je niet bewust wakker bent, maar ook niet helemaal slaapt. In deze staat is je onderbewuste geest ontvankelijk voor het oppikken van informatie. En hierdoor kun je als het ware “slapend leren” door informatie in je onderbewuste te “programmeren”.

Stel jezelf open, neem een ontvankelijke houding aan

Laat vooral je verwachtingen los en volg. Volg de stem met gevoel en aandacht. De rondgang door het lichaam, de adem, de visualisatie, blijf alles volgen met je aandacht en observeer wat er gebeurt….

 

Yoga gaat om jouw eigen beleving en ervaring.
Je kunt dan ook geheel vrijblijvend een proefles volgen.

 

Ik ontmoet je graag tijdens een van de lessen.

Een harte groet,

Esther

Wil je een Yoga Nidra ervaren, klik dan op de link hieronder.

Het brengt je bij een eerder opgenomen Nidra waarin we eerst oefeningen doen om het lichaam gereed te maken om voor langere tijd stil te liggen. Wil je de oefeningen overslaan, begin dan bij ongeveer 36 minuten van deze video.
Zorg voor een warme en stille ruimte waar je niet gestoord kunt worden.
Dim de lichten en neem ruimschoots de tijd voor de Yoga Nidra. Je wilt even niet denken aan dat wat er nog allemaal te doen is.

X Esther

Yoga Nidra
Gebruiker avatar

Author Esther Augustinus

More posts by Esther Augustinus

Leave a Reply