Wat zijn chakra’s?

en hoe kun je deze energie gebruiken voor een vitaler en gezonder leven?

Specialisatiejaar Chakrapsychologie

Het specialisatiejaar Chakrapsychologie, bij Saswitha opleiding voor yoga en wijsbegeerte, stond in het teken van de chakra’s en de ontwikkeling van dit subtiele lichaam vanaf het moment van conceptie tot nu. Regelmatig krijg ik de vraag; “wat zijn chakra’s nou precies” of “wat kun je ermee”.
Het blijft voor velen een ongrijpbaar iets, een beetje “zweverig”.
Voor mijzelf is het de kennis van het onbewuste, het energetisch lichaam.
Het geeft mij inzicht in mijn manier van denken en handelen om zo een handleiding te zijn voor een bewuster en evenwichtig te leven.

“The body is the vehicle, consciousness the driver.

Yoga is the path, and the chakras are the map.”

Anodea Judith

Chakra’s of bewustzijnsniveaus

Oosterse culturen geloven al eeuwenlang in deze energiebronnen in het lichaam. Zoals op de foto hierboven zijn ze afgebeeld als cirkels voor de wervelkolom.
Chakra vertaald vanuit Sanskriet betekent letterlijk wiel, draaiende energiewielen, die de levensenergie, ook wel Prana genoemd, van onder naar boven door het lichaam begeleiden. Ieder wiel heeft zijn eigen functie en kwaliteiten.
Vanaf het moment van conceptie tot nu en je verdere leven zijn deze niveaus constant in beweging. Ervaringen die je opdoet tijdens je jeugd, interacties met je omgeving, partner, kinderen en vrienden beïnvloeden deze energie.

Kennis over de chakra’s, de zeven lagen van je bewustzijn, bied je de mogelijkheid om te ontwikkelen en geestelijk te groeien. Je kunt op deze manier nagaan wat de oorzaak is van een klacht die steeds opspeelt, zoals pijn in je onderrug, maagklachten, emotionele schommelingen of lusteloosheid.

Yoga

Het fysieke aspect van yoga, de oefeningen die je tijdens de les doet, brengt dit energiesysteem meer in balans. Je maakt het bekken en de wervelkolom, waar de chakra’s huizen, soepeler zodat de energie weer kan gaan stromen.
Je gevoelslichaam, daar waar emoties en gevoel ligt opgeslagen, komt in beweging. Misschien heb je het tijdens de les wel eens gemerkt, een gevoel dat erbij je opkomt die niets met dat moment te maken heeft.
Ervaringen zetten zich vast in het lichaam en door bewust te bewegen en te ademen maak je contact met die emotie. Je voelt het, het mag er zijn, en je laat het gaan. Loslaten wat er niet meer toe doet.

Aandoeningen en blessures

De chakra’s zijn verbonden met het endocriene stelsel, je hormoonhuishouding.
Een aandoening in bijvoorbeeld de schildklier of geslachtsorganen zou je meer kunnen vertellen over de energie wat gestagneerd is in dit gebied.
Zo ook met schouder- en nekklachten, rugklachten, keelpijn en nog veel meer fysieke ongemakken.
Emoties zoals: angsten, boosheid of verdriet kan een gevolg zijn van energie die niet vrij stroomt, het zet zich vast in je lichaam. Oude pijnen uit je jeugd, die je hebt weggestopt of waar je misschien geen weet van hebt, komen steeds weer naar de oppervlakte om gezien te worden. Gerichte ademoefeningen en meditaties kunnen je ondersteunen, je stopt het niet meer weg maar je gaat het aan.

Kwaliteiten van de chakra’s

 • Muldhara chakra;

  Stabiliteit, vertrouwen en veiligheid

 • Svadhisthana chakra;

  Beweging, gevoelens, seksualiteit en vitaliteit

 • Manipura chakra;

  Wilskracht en zelfwaardering

 • Anahata chakra;

  (eigen) Liefde, relaties, compassie en geborgenheid

 • Vishuddha chakra;

  Expressie, communicatie, stilte

 • Ajna chakra;

  Intuïtie en (zelf) -inzicht

 • Sahasrara chakra;

  Verbondenheid, harmonie en tevredenheid

Chakrapsychologie

Balance the Chakra's

Regelmatig bied ik de cursus Balance the Chakra’s aan.
Een interessante reis van 7 weken langs de 7 chakra’s.
De chakra’s zijn energiepunten in ons lichaam die bepaalde kwaliteiten hebben. Je kunt ze beschouwen als bewustzijnsniveau’s, ze bepalen de manier zoals je denkt, voelt en handelt. Door middel van yoga en meditatie breng je deze energiepunten meer in balans.

 

⇒ Lees hier meer over de cursus…

Vijfde chakra of Vishuddha chakra

Het specialisatiejaar chakrapsychologie sluit je als leerling af met een praktijkexamen specifiek gericht op één of meerdere chakra’s.
Mijn les bestond uit vijfde chakra oefeningen met het thema;
De emotie angst, die vrijkomt vanuit tweede chakra, bezien in de stilte, een kwaliteit van vijfde chakra”.

Als Vishuddha chakra uit balans is kan het zijn dat je continue aan het woord bent, je slecht naar een ander kan luisteren of dat je misschien wel kwaad spreekt over andere mensen.
Door wat vaker in de stilte op te zijn kan het worden doorvoelt en helen.

In mijn  volgende blog vertel ik je hier meer over.

“Don’t use your energy to worry,

use your energy to believe and trust in the future”

Gebruiker avatar

Author Esther Augustinus

More posts by Esther Augustinus

Leave a Reply