Tijdens de yogalessen benoem ik het weleens, de verschillende vayu’s, maar misschien heb je het niet eerder gehoord. In een reeks artikelen vertel ik je er meer over zodat het je inzicht kan geven in de werking en om zo verdieping te geven aan je eigen yogabeoefening.

De inhoud van deze blog:

De Vayu’s in het algemeen

Wat de Apana Vayu precies is

De relatie tussen Yoga en de Apana Vayu

En in je dagelijks leven

Nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder!

De Vayu’s

Je lichaam sterker maken en je flexibiliteit vergroten is een van de uitwerkingen van je yogabeoefening. Maar er gebeurt zoveel meer, je kunt bijvoorbeeld meer rust ervaren, beter slapen of minder snel opgefokt.
Door de asana’s breng je het fysieke lichaam in beweging maar ook het energielichaam. De stroom van prana, vitale levensenergie, verspreid en verruimt zich in en door het lichaam. Het kan je energieker en krachtiger maken, je vitaliteit neemt toe.
In de yogafilosofie staat beschreven dat de vayu’s deze energie door het lichaam verspreiden.
Vayu betekent “wind” en er zijn verschillende “winden”

Deze zijn verdeeld over verschillende delen in het lichaam en hebben verschillende fysieke en subtiele effecten.
Ze werken nauwkeurig samen en zorgen, mits er geen onbalans is, voor een harmonieus geheel.

Ademtherapie- de energie van het bekkengebied onderzoeken

De functie van Apana Vayu

Apana vayu bevindt zich in het bekken en onderbuik, de zetel is de anus. De stroom van energie is naar neerwaarts, opzij en naar buiten gericht. Het staat in verband met het verwijderen, uitdrijven, wat het lichaam niet meer dient. Het staat dan ook voor het loslaten.
Het is een krachtige energie, denk aan de geboorte van een baby, de oerkracht die hierachter zit is apana vayu.
Het eerste chakra en tweede chakra bevinden zich in het gebied van apana vayu.
Het aarde element vertegenwoordigt apana.

Samenwerking met de adem

De adem is de buik stimuleert apana vayu. Als er in het gebied van bekken en buik veel spanning is zal de ademenergie daar minder vrij stromen.

Je kunt de adem stimuleren door met de uitademing de buik iets aan te spannen, de buik los te laten als de inademing zich aandient. Verleng de uitademing, laat spanning los, en voel de inademing tot in de buik en bekken stromen.

Vertragen zorgt voor meer ontspanning en toelaten.


Breathe,
the universe is taking care of everything else 


De geest

Diep en kalm in en uit ademen heeft een kalmerende uitwerking op het zenuwstelsel. Met extra focus op de uitademing kun je dit effect versterken en helpt het je om dieper te ontspannen. De geest met al zijn onrustige gedachten komt tot rust. Apana vayu heeft dus een kalmerend effect.

Bij stress, lastige keuzes of emoties raakt het zenuwstelsel overprikkeld en kan de adem hoog en snel worden. Het werkt trouwens ok vice verse, door een hoge, snelle adem worden emoties en stress juist gevoed.
Of als je lui en traag bent, kan dit te maken hebben met een disbalans in het prana systeem.


Iedere emotie is verbonden met de adem.
Als je de adem kunt veranderen, door het ritme aan te passen,
kun je de emotie veranderen.


Yoga

Een yogales werkt actief met het bekken en de wervelkolom, en daarmee stimuleert het apana vayu. Denk maar aan het voelen van de aarde onder je voeten of bekken.
Er zijn asana’s die een stimulerende uitwerking hebben op de adem in het bekken, denk aan Balasana, kindhouding, wat een kalmerend en geborgen effect heeft.
Malasana, de hurkzit, brengt ruimte in het bekken en stimuleert de adem tot diep in het bekken. Of Uttanasana, de tanghouding, die de druk van de buik op de bovenbenen laat toenemen. Het laat de adem naar de ruimte in het bekken stromen.

De adem in het bekken toelaten vraagt overgave.
De filosofie zegt dat het bekken je woonplaats is, maar dit is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Het kan een beladen gebied zijn, bijvoorbeeld door opvoeding of ervaringen. Oefenen om meer op je gemak te zijn in het bekken en je lichaam, voel je er thuis.

Naast de mat

Ja, yoga heeft een zekere uitwerking als je van de mat afkomt. Het heeft je letterlijk en figuurlijk verandert.
Het kan je helpen om bewuster om te gaan met je energie, je emoties en je lichaam.
Laat na het lezen van deze tekst je gedachten zo af en toe is gaan wat het voor je kan betekenen als je de adem kalmer maakt. Of als je je bewuster bent van de kwaliteiten van Apana Vayu, wat kan het je brengen?

Dank je voor het lezen van dit bericht!
Hopelijk heb ik je kunnen inspireren en heb je een beter beeld van deze Vayu gekregen.

Heb jij nog tips of aanvullingen?
Laat het me weten in een reactie onder dit bericht!

 

Liefs Esther ∴

Gebruiker avatar

Author Esther Augustinus

More posts by Esther Augustinus

Leave a Reply