Wat weet jij zoal over een natuurlijke ademhaling?
Ademen is zo iets vanzelfsprekend dat we er eigenlijk niet echt bij stilstaan. Meestal pas als er gezondheidsklachten zijn komen we erachter dat het toch een beetje schort aan het gezond ademhalen.
De adem goed gebruiken is super belangrijke en fundamenteel voor je gezondheid. Zo kunnen pijn en ongemak zorgen voor een ‘verkeerde’ ademhaling en ook andersom, snel of oppervlakkig ademen kan zorgen voor pijn en vermoeidheid.
Hoe zit dat nou precies?
De lucht die we inademen is rijkelijk gevuld met zuurstof en zal zich dmv. de bloedsomloop door het lichaam verspreiden. Deze vitale levensenergie reist tot aan de toppen van je tenen en de top van je hoofd, en alles daartussen. Als er een onvolledige ademhaling is zal er minder zuurstof worden opgenomen, worden organen minder gevoed en blijven er afvalstoffen achter in het lichaam.
Hoe goed ken jij jouw eigen ademhaling?
En weet je wat het effect is van een ‘foute’ ademhaling op de pijnervaring?
Of hoe pijn je adem doet verstarren en je in die vicieuze cirkel terecht komt?
In dit artikel zal ik proberen uit te leggen hoe dit werkt en wat je kunt doen, want alleen lezen heeft niet het gewenste effect. Je dient ermee te gaan oefenen, geduldig en consequent. Het is nooit te laat om te beginnen met gezonder ademen.
Mijn eigen pijn als leermeester
In de jaren dat ik yogalessen & ademtherapie geef heb ik veel mensen begeleidt in het vinden van een vitaler & gelukkiger leven. De klachten waren zeer divers maar regelmatig was er toch de vraag over het omgaan met pijn en ongemak, iets wat heel wat invloed kan hebben op een gelukkig leven.
En ja, vaak zijn de pijnklachten voortgekomen uit een blessure, een operatie, overbelasting of een ziekte. Dat kan ik niet voor je wegnemen, wel kunnen we samen onderzoeken wat de manier is om ermee om te gaan. En vaak heb ik mooie ontwikkelingen gezien in het verminderen van de pijn. Velen hadden te horen gekregen dat ze ermee moesten leren leven, maar ja, ze vertelde er niet bij hoe!!
Zo belande ik zelf, na een kort hardloopavontuur, met een dikke en pijnlijke enkel op de bank. Been omhoog en ijspakking om de zwelling te verminderen. Het lopen deed zeer en ik kon de yogalessen die ik moest geven niet annuleren, dus na een paar dagen was de zwelling alleen maar erger geworden.
Al worstelend ging ik opmerken dat mijn ademhaling ging veranderen. Door de pijn hield ik het gewoon vast, en ademde nagenoeg niet uit. Ik herinnerde me een wijze les van mijn ademtherapie opleiding, om de adem te sturen naar de aangedane plek. Gewoon om het te voeden, ruimte en energie te geven zodat het kan gaan helen.
‘Je ademhaling is je beste therapeut’
De adem zal je helpen om anders om te gaan met dat wat er is
Wat is een juiste manier van ademen?
Veel mensen die in de praktijk komen voor ademtherapie hebben een te snelle en oppervlakkige ademhaling, die ook hoog in de borst waarneembaar is. En met hen het gros van de bevolking, in rust ademen ze alsof ze zojuist een sprintje hebben getrokken. Het ritme van ademen is op elk moment van de dag anders en heeft ook geen echte voorgeschreven regel.
Kijk eens of je je in het onderstaande kunt herkennen?
- je ademt vaak door je mond, houdt je adem vast of ademt onregelmatig, je adem zit hoog, snel en vaak ademen, je moet regelmatig zuchten of gapen, je voelt je soms duizelig.
- je ademt ongeveer acht tot tien keer per minuut rustig in en uit. Met name de buik en onderste ribben bewegen, de schouders en borst blijven nagenoeg stil. Na een uitademing is er een korte adempauze.
Je kunt aan de hand van deze opsomming zelf wel bepalen hoe het met je adem gesteld is.
Wat gebeurt er bij pijn met je ademhaling en lichaam?
Hoewel de ademhaling niet de oorzaak is van de pijn of fysieke ongemakken, kan een gezonde adembeweging deze klachten wel verminderen en je meer energie geven. Daarentegen kan een onjuiste ademhaling juist zorgen voor allerlei vervelende kwalen: kortademigheid, hyperventilatie, drukkend gevoel op de borst, nekklachten, hoofdpijn of duizeligheid en, je raad het vast al, pijn en vermoeidheid.
Bij pijn houden we onze adem vast, dit gebeurt vanuit een natuurlijke reflex. De spieren in ons lichaam trekken zich samen, de doorbloeding vermindert en dit maakt de pijn ook nog eens erger. Je stimuleert het jaagsysteem, het sympatisch zenuwstelsel ofwel de gaspedaal. Is de adem kalm en rustig dan trap je letterlijk en figuurlijk op de rem, het parasympatisch zenuwstelsel komt in actie en daarmee het zorgsysteem. Dan zwakt de spierspanning af, daalt de hartslag en je bloeddruk.
Leer jezelf op een andere laag kennen
Leer te observeren hoe je in bepaalde situaties ademt, begin daarbij met het zitten en de adem volgen. Zo raak je vertrouwd met de stroom van lucht die je in en uitademt.
Neem je adem waar, zonder het te sturen.
Is ze snel? Langzaam? Hoog? Of juist laag? Oppervlakkig en haast niet waarneembaar? En als je het voelt, waar voel je het precies in je lichaam?
3 ademtips bij pijnklachten en langdurig ongemak
Ademtip 1
Zorg voor een plek waar je even op jezelf kunt zijn, waar je niet gestoord kan worden. Leg een zachte mat neer en ga liggen op de grond, op je rug. Buig je knieën, zet de voeten achter je bekken op de grond, constructive restpose, je onderrug zal nu iets minder gespannen zijn. Leg je handen op je buik en ontspan je buik. Adem kalm in richting of onder je handen en voel hoe je buik opbolt. Adem kalm uit en voel hoe je buik daalt. Blijf zo gedurende vijf minuten ontspannen in- en uitademen.
Laat alleen je adem belangrijk zijn, gedachten die opkomen laat je wegdrijven als wolkjes. Geluiden of sensaties in je lichaam neem je waar zonder er in mee te gaan.
Ademtip 2
Ga in een rechte houding zitten, liefst op een stoel maar als je vanwege pijn liever gaat liggen dan doe je dat.
Observeer een paar ademteugen, langzaam en dieper naar de buik, zonder te forceren!! Ga dan eens naar de plek die aangedaan en pijnlijk is. Kun je erbij komen, voelt het scherp of juist dof. Is het een groot gebied of diep van binnen voelbaar? Blijf erbij en schenk nu ook aandacht aan je adem, kalm en rustig blijven ademen. Stuur de adem die kant op en laat het rondom de pijn komen, of zelfs in de pijn.
Geef het tijd en liefdevolle aandacht. Acceptatie van dat wat er is
Ademtip 3
Heeft dit artikel je nieuwsgierigheid geprikkeld en wil je meer. Neem dan contact op met mij of een van de ander ademtherapeuten.
Als je serieus wilt werken aan je adem & gezondheid kan ik je dit van harte aanbevelen. Je krijgt gerichte oefeningen, inzichten in dit ingenieuze systeem en tools om thuis mee te oefenen.
Het zal je leven rijker maken.
Lees er meer over op mijn website
Ademtherapie
Ik ontmoet je graag in mijn praktijk om samen met jou te kijken wat we kunnen verbeteren aan je adem & gezondheid.
♥ Esther
Neem contact op via telefoon of mail.
T. 06 3633 9633
E. info@yogayesther.nl
Bekijk ook eens mijn YouTube kanaal, daar kun je ademoefeningen, meditaties & yogalessen vinden.
Recente reacties